Bøsser og bloddonation: Reglerne bliver ikke ændret

Region Hovedstaden mangler bloddonorer, og mange homoseksuelle mænd vil gerne hjælpe. Det får de dog ikke lov til.

Sex mellem mænd giver i dag en permanent udelukkelse af donorkorpset i Danmark. Det mener Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) er forkert.

- Problemet er, at man har lavet en generel udelukkelse, der betyder, at man som homoseksuel mand er udelukket uden videre. Det synes vi er en forkert måde at gøre det på, man bør istedet have et sagligt grundlag, siger Søren Laursen, der er forperson for LGBT Danmark.   

Foreløbig ingen ændring

I dag kan homoseksuelle mænd ikke blive bloddonorer, fordi de anslås at have en langt større risiko for at være smittet med hiv og hepatitis end heteroseksuelle.

- Vi har det sådan, at de patienter, der modtager blod, de skal være sikre på, at blodet er rent, og at de ikke får en infektionssygdom, siger Karsten Bech, der er overlæge hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Flere andre lande har de senere år lempet på deres forbud og gjort det afhængig af, om den enkelte homoseksuelle mand faktisk har risikobetonet adfærd. Den livsvarige karantæne er i flere tilfælde blevet erstattet af en regel om 12 måneders karantæne siden sidste seksuelle kontakt.

- Det bliver løbende taget op i EU-sammenhæng, og vi tager det ligeledes op med dem, der driver blodbankerne i Danmark, men foreløbig har vi ikke tænkt os at ændre på reglerne, siger overlæge Karsten Bech.

Flere mænd i blodbanken

Region Hovedstaden mangler i øjeblikket helt op mod 10.000 bloddonorer. Blodbankerne vil især gerne rekruttere mænd, da de typisk er mere stabile bloddonorer.

Mænd har mere blod end kvinder, og de kommer ikke lige så ofte i midlertidige karantæner som kvinder i forbindelse med lav blodprocent, graviditet, fødsel, amning og for lav vægt.

- Jeg har kendskab til masser af homoseksuelle mænd, der gerne vil være bloddonorer. Det er et billede, vi har set igennem årtier. Jeg mener, at tiden nu er inde til, at vi laver reglerne om, for nu er situationen en anden, siger Søren Laursen fra LGBT Danmark.

I dag har man nogle meget effektive metoder til at teste hver eneste portion blod, der bliver doneret. Hos Styrelsen for Patientsikkerhed går man dog hellere med livrem og seler.

- Vi tester blodet, men man kan aldrig være helt 100 procent sikker. Selvom det er en lille risiko, så vil vi hellere undgå den risiko, siger overlæge Karsten Bech. 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik