Børns Vilkår advarer mod kysseforbud: Seksualiserer omsorg

Pædagoger skal have lov til at kysse børn i institutioner, mener Børns Vilkår, der advarer mod forbud.

Selvfølgelig skal pædagoger give vuggestuebørn og børnehavebørn trøstende kys, hvis de har slået sig eller er kede af det. Det mener seniorkonsulent i Børns Vilkår og mangeårig forkæmper for børns vilkår Bente Boserup.

Hun advarer kraftigt mod kysseforbud, som ifølge Berlingske vinder frem i flere vuggestuer og børnehaver.

- Man skal have lov til at kysse børnene som led i den omsorg, man giver. Det handler ikke om at seksualisere et ganske almindeligt omsorgskys på panden eller et kys på en lille rift på hånden og siger "hokuspokus, nu er det væk".

- Vi har børn, der er i institution otte til ni timer om dagen. Det påvirker dem selvfølgelig, hvis de slet ikke får nogen berøringer i løbet af en hel dag i børnehaven, siger Bente Boserup til Ritzau.

Læs også: Pædagoger får forbud mod at kysse børnene

Hun advarer mod, at kysseforbud og andre regler for pædagogers omsorg til børn er led i en stigende kropsforskrækkelse i samfundet og på institutioner.

- Det er en del af en kultur, der vinder frem - at mænd ikke må skifte børnene, at de ikke må have dem på skødet, og at de ikke må kysse dem. Man seksualiserer ganske almindelig omsorg, og det er bekymrende.

- Børnene er meget dårligt hjulpet, hvis vi ikke som voksne hjælper dem med at skelne mellem almindelig kærlighed og omsorg, og hvad der er voksen seksualitet. Det kan vi ikke lære dem, hvis vi bliver kropsforskrækkede.

Pædagogernes fagforening, Bupl, har ingen generelle retningslinjer for kys og opfordrer sine medlemmer til at tage diskussionen i den enkelte institution.

Bente Boserup kan godt forstå, at pædagoger frygter at blive beskyldt for seksuelle overgreb mod børn.

- Man skal bruge sin faglighed som pædagog og forklare forældrene, hvad forskellen er, og hvorfor det er vigtigt at give børn kram og kys, siger hun.

Samtidig risikerer børnene at opleve afvisninger, hvis institutioner har kysseforbud, påpeger Bente Boserup:

- Børn går nogle gange spontant hen til en pædagog og vil have omsorg. Hvis de bliver afvist, kan de føle, at de bliver skubbet væk af en voksen, de er knyttet til. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik