Fire årige Johan, var en af de to drenge, der igår stak af fra deres institution. Foto: TV 2 Lorry

Børnepsykolog: Højere hegn er ikke løsningen

Man skal gå i dialog med børnene og ikke bygge højere hegn, siger en børnepsykolog efter to fire årige igår stak af fra deres institution.

Skal daginstitutioner have højere hegn?

Det spørgsmål må flere forældre i dag stille sig selv, efter at to fire-årige drenge fra Høje Taastrup i går forlod deres institution.

Efter at have forceret institutionens hegn gik drengene i bare strømper og uden overtøj sammen hjem til den ene dreng, hvor de overraskede deres noget chokerede forældre. En sitaution som måske kunne have været undgået hvis institutionen havde haft et højere hegn. 

Men en fire meter høj betonmur er ikke nødvendigvis den rigtige løsning for at holde børnene i sikkerhed i institutionerne. Det siger Sebastian Damkjær-Ohlsen, der er cand.pæd i pædagogisk psykologi og rådsmedlem i Børnerådet. 

Lidt kækt sagt, er der ikke kun behov for fysiske tiltag, for så kunne man jo bare låse børnene inde eller putte dem i lænker.

Sebastian Damkjær-Ohlsen, rådsmedl. Børnerådet

- Det vigtigste i sådan en situation er at finde ud af, hvorfor drengene er stukket af, men i stedet for at skælde dem ud, skal man spørge nysgerrigt ind til, hvad der skete, og hvad det handlede om fra børnenes perspektiv, siger han.

Forældrene har også et ansvar

Selvom pædagogerne har det overordnede ansvar, påpeger Sebastian Damkjær-Ohlsen, at forældrene også har et medansvar.

- I samarbejde med institutionen skal forældrene selvfølgelig tale med deres børn og finde ud af, hvordan de bedst kan støtte op om det, børnene har brug for. Det betydningsfulde ligger i at gå nysgerrigt til værks og lægge en pædagogisk ramme som sikrer børnene både fysisk og psykisk sikkerhed, såvel som udvikling.

Hegn er ikke løsningen

Ifølge Sebastian Damkjær-Ohlsen har flere institutioner udenfor byerne intet hegn, og her stikker børnene ikke af. Derfor handler det ifølge ham om at forebygge ved dialog frem for at behandle med højere hegn. 

- Lidt kækt sagt, er der ikke kun behov for fysiske tiltag, for så kunne man jo bare låse børnene inde eller putte dem i lænker. Hvis roden til problemet er, at børnene stikker af, handler det om, at børnene ikke ønsker at være i den institution, er det noget, der skal tages fat på, siger Sebastian Damkjær-Ohlsen.