02:37

Foto: TV 2 Lorry

1 af 2

Børnelokker med varevogn i Hvalsø: "Vi ved ikke, om det er den samme som i Jyllinge"

Der har nu formentlig været ni sager, hvor en fremmed mand med en varevogn antaster børn i Roskilde-området. Politiet efterforsker, om der er en sammenhæng.

Det vælter frem med historier om en mand i en varevogn, der antaster børn i Roskilde-området. Midt- og Vestsjællands Politi kender nu til formentlig ni tilfælde i Jyllinge, Gundsømagle, Roskilde og Hvalsø, hvor en fremmed har lokket med Pokémonkort, slik eller bare et lift.

Så sent som tirsdag stoppede en fremmed mand tre drenge på vej til skole i Jyllinge og tilbød dem et lift.

Selvsamme eftermiddag oplevede en pige næsten det samme - denne gang i Hvalsø, der ligger cirka 40 kilometer væk. På Facebook-gruppen "Hvalsø Loppemarked" beskriver pigens far, hvordan en mand henvendte sig til hende, da hun gik fra SFO'en mod hallen, og tilbød hende slik for at komme med ind i hans bil.

Der optræder en varevogn i både Hvalsø og Jyllinge, men der er en farveforskel i beskrivelserne. Det er nærliggende at tænke, at der er en sammenhæng i alle episoderne, men vi kan ikke dokumentere det.

Carsten Andersen, talsmand for Midt- og Vestsjællands Politi

Da hun takkede nej, fulgte manden efter, beskriver faren. 

Torsdag i samme uge blev en 15-årig dreng antastet ved p-pladsen bag Hvalsø Skole af en udenlandsk mand klokken 15.30. Han kørte i en kassevogn eller en minibus med tonede ruder. Også her havde manden spurgt, om drengen ville køres hjem, hvilket han afviste. I et Facebook-opslag har drengens mor skrevet, at nummerpladen startede med bogstaverne BA.

Men om der er en sammenhæng mellem sagerne i Hvalsø og i Jyllinge er fortsat uvist:

- Der har tidligere på efteråret været nogle sager i Hvalsø, hvor signalementet ligner det, som børnene har beskrevet i de her episoder. Signalementet af ham i Jyllinge ligner dog ikke 100 procent. Så vi tør ikke lægge os fast på, om det er den samme, siger Carsten Andersen, talsmand for Midt- og Vestsjællands Politi.

Sådan beskriver børnene i Hvalsø manden

Den 15-årige dreng, der blev antastet torsdag, beskriver ham sådan:
  • Kører i en kassevogn, varevogn eller minibus
  • Mørk i huden og taler dansk med accent
  • Iført grøn hue og solbriller

Læs også Børnelokker i Jyllinge: Sådan skal du tale med dit barn

 Varevognen går igen i alle sager

Carsten Andersen fortæller til gengæld, at politiet ikke regner med det signalement, der er givet, da det kan være svært for børn for eksempel at beskrive alder. 

Der har tidligere på efteråret været nogle sager i Hvalsø, hvor signalementet ligner det, som børnene har beskrevet i de her episoder. Signalementet af ham i Jyllinge ligner dog ikke 100 procent.

Carsten Andersen, talsmand for Midt- og Vestsjællands Politi

-  Der optræder en varevogn i både Hvalsø og Jyllinge, men der er en farveforskel i beskrivelserne. Måske var varevognen beskidt? Så det er nærliggende at tænke, at der er en sammenhæng i alle episoderne, men vi kan ikke dokumentere det, siger Carsten Andersen. 

- Vi opfordrer folk til at være på dupperne, hvis de ser en varebil et eller andet sted, så husk at notere registreringsnummeret. Det kunne jo være, vi kunne bruge det til noget, siger han.

Har du nogle informationer i sagen om børnelokkeren, så ring til politiet på telefonnummer 114.

SÅDAN SKAL DU TALE MED DINE BØRN OM BØRNELOKKEREN

  • Fortæl dine børn, at hvis en fremmed henvender sig, skal de ikke tage imod slik eller takke ja til at få et lift. 
  • Fortæl dit barn, at han eller hun skal skynde sig væk fra stedet, hvis de møder en børnelokker, og derefter skal de hurtigt finde en voksen, der så kan tilkalde politiet.
  • Tal med dit barn uden at skræmme det, så barnet ikke længere tør færdes på offentlige steder. Der er ikke sket noget kriminelt, så man behøver ikke at gøre barnet bange. Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi)
  - Det er vigtigt, at børnene automatisk reagerer, som de har gjort ved at sige nej tak og gå hjem og fortæller det til forældrene. Det skal selvfølgelig tages alvorligt, men vi må ikke blive for frygtsomme, siger Holger Bloch Olsen, der er skoleleder i Roskilde Kommune.

Læs også Børnelokker igen på spil i Jyllinge: Lokkede 12-årig med Pokémonkort