Børnefamilier valfarter til nye byområder: Nu mangler skolerne plads

Børnefamilierne valfarter til både Nordhavn, Sydhavnen og Islands Brygge i en fart, der har overrumplet Københavns Kommune. Nu er der pladsmangel på skolerne.

Pladsen er blevet trang på skolerne i Københavns nye byområder.

Børnefamilierne er valfartet til Sydhavnen, Nordhavn og Islands Brygge hurtigere end kommunen har forventet, og det har nu konsekvenser for de mange skoleelever og ansatte, der hver dag må slås om pladsen i klasselokalerne.

Hos Skolen på Islands Brygge er der egentlig kun plads til 40 klasser. Men i dag er der 52.

Allerede nu er skolen ved at blive udvidet, men pladsproblemerne er omfattende, og det betyder, at en del af eleverne må huses i midlertidige pavillioner, indtil byggeriet står færdigt i 2020. 

Skolebestyrelsens formand, Tina Baungaard Nielsen, undrer sig over, at de nye klasselokaler ikke allerede stod klar, da behovet opstod.

- Skolebestyrelser også før jeg sad her har haft rigtig meget fat i lokalpolitikere for at sige, at eleverne ikke kunne være der. De har sagt, at der var nødt til at ske et eller andet, siger Tina Baungaard Nielsen til TV 2 Lorry.

Skoleforælder revser kommune: - Jeg forstår det ikke

Problemet er det samme på Skolen i Sydhavnen. Selvom skolen er mindre end tre år gammel, vil der allerede i de kommende år mangle omkring 18 klasselokaler.

Nu undrer flere forældre sig over, at kommunen ikke har været bedre til at forudse situationen.

Ifølge Jakob Colville Ebeling, der er forældrerepræsentant på Skolen i Sydhavnen vækker det undren, at man fra kommunens side ikke er lykkes med at vurdere, hvor attraktive de nye bydele er blevet for børnefamilier.

- At man allerede nu står og mangler flere klasselokaler til alle de her børn, og ikke har kunne forudse det og planlægge det. Det forstår jeg ikke, siger han. 

Siden 2009 er der opført 1.000 lejligheder mere i Sydhavnen, end Københavns Kommune dengang forudsagde.

Og selvom det allerede er besluttet at bygge en skole ved Sluseholmen i Sydhavnen, så bliver det også her nødvendigt at flytte klasser ud i pavillioner eller genhuse dem på andre skoler, indtil skolerne er opgraderet.

- Vi er selvfølgelig bekymret for det læringsmiljø, som eleverne på Skolen i Sydhavnen går i skole under, lyder det fra Jakob Colville Ebeling.

Befolkningsprognose i København fejlede

I 2010 lød prognosen fra Københavns Kommune, at der i 2017 i alt ville være tæt på 44.000 børn i den skolepligtige alder mellem 6 og 15 år.

Men prognosen slog fejl, og pr. 1. januar 2018 lød det faktiske antal skolepligtige børn i kommunen på næsten 53.000.

Ifølge Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, soc.dem., skyldes den store fejlvurdering primært, at man har set en uventet stigning i antallet af børnefamilier, som flytter til København.

Samtidig bliver børnefamilierne boende i byen i længere tid, lyder det fra borgmesteren. 

- København er jo en succes. Og selv når man får barn nummer to og tre, bliver man hængende i byen i modsætning til tidligere. Det er rigtig svært at spå om, siger Jesper Christensen til TV 2 Lorry.

Borgmester: Pavillioner på skoler er også en fremtidsløsning

I de kommende 20 år forventes antallet af skolebørn i København at vokse yderligere med 19.000.

Så selvom kommunen planlægger at opføre, hvad der svarer til 10 nye skoler frem mod 2040, kan der også fremover blive brug for pavillioner for at følge med de mange børn.

- Hvis vi gerne vil løse begge dele - både at sikre, at der er plads til alle de elever, der er nu, og have nogle ordentlige skoler, der ligger de rigtige steder - så bliver vi nødt til ind imellem at bruge midlertidige løsninger, siger Børne- og Ungdomsborgmesteren, der dog for fremtiden vil forsøge at kigge flere år frem med byplanlægningen, end man gør nu.

- Jeg tror, at vi nu må sige, at væksten vil fortsætte. Derfor tror jeg også, at man skal være lidt mere modige med at bygge i de nye byudviklingsområder. Lidt mere end man måske har gjort tidligere, siger borgmesteren. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik