Min mening: Børn har ret til voksentid

Børn i vuggestuer og børnehaver skal have flere hænder at holde i. Det mener Rosa Lund (Enhedslisten), der ønsker, at vi får en lovfastsat minimumsnormering.

Af Rosa Lund, folketingskandidat for Enhedslisten i Københavns Storkreds 

Har du prøvet at stå alene med ansvaret for 12 vuggestuebørn? 
Det har jeg, og det er ikke sjovt. Jeg har i mange år arbejdet ’on and off’ i daginstitution. Først som fastansat, inden jeg kom i Folketinget, senere som vikar, da jeg røg ud af folketinget.

Jeg bliver så rasende, når politikere, der aldrig selv har stået i en daginstitution med flere børn, siger, at en minimumsnormering ikke er en del af løsningen.

Det ene barn skal skiftes, et andet er faldet, det 3. og 4. skændes om et stykke legetøj, det 5. har væltet perlerne på gulvet (hvis du arbejder med børn, kan du helt sikkert forsætte listen). Pointen er, at så er der altså ikke meget tid til hverken sprogstimulering, omsorg eller andet pædagogisk arbejde.

Pædagoger som parkeringsvagter

Flere voksne er jo forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil give børnene i vores vuggestuer og børnehaver. I en daginstitution skal børn lære at være en del af et fællesskab, de skal udvikle sig og lære af deres fejltrin, så de kan vokse op og blive hele mennesker.

MIN MENING

Frem mod det kommende folketingsvalg har TV 2 Lorry givet spidskandidater for alle partierne i storkredsene i Hovedstadsområdet mulighed for at komme til orde med holdninger og meninger.

Under overskriften "Min mening" skriver kandidaterne indlæg, som kan danne grundlag for en debat med andre kandidater og vælgere.

Man kan sammenligne det med, at pædagoger og medhjælpere skal være gartnerne, der giver børnene sol, næring og støtte, så børnene kan gro. Som tingene er nu, oplever det pædagogiske personale sig ofte mere som parkeringsvagter, der holder opsyn og dirigerer flokken.

Børn skal have flere hænder at holde i

Det er en hjertesag for mig, at vi får en lovfastsat minimumsnormering, så alle børn får ret til voksentid, også når mor og far er på arbejde. Og at lovfastsætte den i Folketinget er ikke detailregulering af kommunerne, som nogle påstår - det er at sikre ungerne en rettighed.

For børn mellem 0- 6 år er der simpelthen ingen rettigheder i dag. Der ingen nedre grænse for besparelser på børneområdet. Derfor må børn tilpasse sig lukkedage, lukkeuger i sommerferien og at der ikke altid er råd til vikarer.

I Enhedslisten stillede vi første gang forslag om minimumsnormeringer for 8 år siden, og vi har arbejdet for det lige siden. Da vi i Enhedslisten fik afsat penge til flere pædagoger på finansloven for 2011, ville Socialdemokraterne, Radikale Venstre og SF ikke være med til, at vi bandt pengene til flere pædagoger. Det betød, at kommunerne brugte pengene på alt muligt andet end flere voksne i daginstitutionerne. Heldigvis er SF og Radikale Venstre nu blevet klogere. Derfor håber jeg også, at vi står på samme side i den her sag efter et valg.

Der skal simpelthen være flere hænder at holde i, når man går i vuggestue og børnehave.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik