Børn forgiftes af ADHD-medicin

Hundredvis af børn er blevet indlagt, fordi de er blevet forgiftet af ADHD-medicin, viser undersøgelse.

Næsten 400 børn har fra 2007-2014 modtaget hjælp fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, fordi børnene var blevet forgiftet af ADHD-medicin, der indeholder det rus- og afhængighedsskabende stof methyl-phenidat.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Giftlinjen, skriver metroxpress.

- I over halvdelen af tilfældene var forgiftningerne tilsigtede. 57 procent af børnene havde enten ønsket at misbruge medikamenterne eller at begå selvmord med dem, siger Giftlinjens overlæge og professor Kim Dalhoff til metroxpress.

Børnene i undersøgelsen var mellem 6 og 17 år og havde en gennemsnitsalder på 15,5 år.

Når børn bevidst misbruger medicinen, kan de opnå en amfetaminlignende rus. Men methylphenidat kan ifølge Sundhedsstyrelsens bivirkningsdatabase give alvorlige skadevirkninger som hurtig hjerterytme, psykiatriske skader, kredsløbsforstyrrelser og hjertesygdomme, der forstærkes ved overdosering og i sidste ende kan være dødelige.

Det er dog ikke kun børn, som misbruger methylphenidat. Det samme gør et stigende antal voksne, viser en undersøgelse. 

- Af undersøgelsen af 394 forgiftede voksne med og uden ADHD-diagnosen fremgår, at det især er unge mænd, som misbruger methylphenidat. Hovedparten har fået den ordineret. For tre procents vedkommende skyldes forgiftningen en fejl, andre har forsøgt at begå selvmord. 40 procent har gjort det med henblik på misbrug, siger medicinansvarlig overlæge på Region Hovedstadens Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Anne Katrine Pagsberg til metroxpress.

Hun oplyser, at de voksne i undersøgelsen typisk har taget to til tre gange for høj dosis af deres ADHD-medicin.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik