Blodprøve kan afsløre risikoen for kræft

Mens kræften endnu er skjult for både krop og kirurg, kan blodets indhold af et bestemt protein sladre om, at kræften lurer i det skjulte, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er resultatet af et forskningsprojekt på Herlev Hospital, som nu giver international genklang med offentliggørelse i det førende amerikanske kræfttidsskrift, Journal of Clinical Oncology, i dag.
- Vi har taget udgangspunkt i 1.624 konkrete kræftpatienter og er så at sige gået baglæns og har undersøgt, om der var særlige kendetegn i deres blodprøver, som blev taget 16 år tidligere. Og der var gevinst, siger læge og ph.d.-studerende Kristine H. Allin fra Herlev Hospital.
Det er forekomsten af Creaktivt protein - CRP - der fungerer som sladrehank om lurende kræft.
- Vi fandt faktisk inden for alle kræftformer, at der er 30 pct. forøget risiko, hvis man har et højt niveau af CRP i blodet,« konstaterer Kristine H. Allin, der har afdelingslæge Stig Bojesen og professor ved Københavns Universitet Børge Nordestgaard som medforskere og -forfattere.
Grundmaterialet stammer fra den såkaldte Østerbroundersøgelse, hvor over 10.000 mennesker blev undersøgt fra top til bund - først mellem 1991 og 1994 og igen mellem 2001 og 2003.
- Det er et unikt materiale, fordi vi kan koble resultaterne med de sygdomme, som folk senere udvikler. CRP forekomsten spiller også ind, når det gælder risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme, og derfor havde vi en tese om, at CRP også spiller en rolle for at opdage kræft i tide, siger hun.
Det interessante protein virker som en slags politibetjent i kroppen, og ligger niveauet højt, er det tegn på, at noget sygt er på færde.
- Et forhøjet niveau kan være tegn på, at der er en lille svulst et sted, som man endnu ikke har opdaget - og så kan resultatet bruges til at sætte ind med yderligere undersøgelser, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik