Blodpropper skal bremses med betalingsring

Det bør koste penge at køre ind i hovedstaden - for det kan redde mange københavnere fra en blodprop i hjernen.

Sådan lyder meldingen fra sundhedsforsker Steffen Loft fra Københavns Universitet, efter at en undersøgelse viser, at partikler fra dieselos øger antallet af blodpropper blandt københavnere.

Og Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard, vil gerne nedbringe dieselosen i byen:

- Vi vil meget gerne indføre en betalingsring rundt om byen. Vi har et konkret forslag til, hvordan det kan gøres. Vi har set, at de har gjort det i Stockholm med stort fald i biltrafikken. Vi vil meget gerne, men vi må ikke med regeringen, men jeg vil tage det op igen med transportministeren og se, om han kan tales til fornuft, siger Bo Asmus Kjeldgaard til DR København.

Men på trods af de sundhedsmæssige konsekvenser vil Venstre i Københavns Borgerepræsentation ikke være med til, at indføre en betalingsring.

- Vi er stadig imod betalingsring København. At kæde en undersøgelse som den her sammen med diskussionen om en betalingsring er direkte desperat. Der er ingen, der med en betalingsring, kan sikre, at de biler der kører ind i byen er de biler, der forurener mere eller mindre, siger Pia Allerslev til DR København.

Og det er regeringen enig i, fortæller Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen:

- Samlet set afviser vi en betalingsring omkring København, til gengæld skal vi satse på at udbygge den kollektive trafik og satse på miljøzoner, siger Kristian Pihl Lorentzen til DR København.