Blev stjålet i 1992: Nu er gammelt borgmesterportræt af ’Kong Peder’ tilbage

Helsingør markerede lørdag 100-året for indsættelsen af byens første folkevalgte borgmester.

Årstallet er 1919. Datoen er den 1. april. Socialdemokraten Peder Christensen er netop blevet indsat som den første folkevalgte borgmester i Helsingør – en post han besad i mange år.

27 år – for at være helt eksakt. Frem til 1946.

Og de mange år i sædet gav ham den folkelige titel ’Kong Peder’, fordi han formåede at sætte et markant aftryk på udviklingen af Helsingør, i de år han virkede som borgmester.

Blandt andet faldt det i hans lod at styre byen gennem mellemkrigsårenes smalhans og 2.verdenskrigs og besættelsestidens turbulente periode.

Det er på den baggrund nærmest skæbnens ironi, at også hans portræt måtte igennem svære prøvelser, inden det nu igen kan finde sin plads i rådsalen, hvor det hører hjemme.

Maleriet blev oprindeligt bestilt og ophængt i rådsalen i forbindelse med, at borgmesteren trak sig tilbage fra det politiske liv.

Stjålet af ukendte gerningsmænd

Men en dag i 1992 blev portrættet stjålet fra rådhuset af ukendte gerningsmænd. Det blev i stedet besluttet at forstørre et foto af Kong Peder-portrættet, som man hængte op i stedet for. Man frygtede, at det originale portræt for evigt var gået tabt.

Borgmesterportrættet hænger efter mange års fravær nu på sin rette plads i rådsalen på Helsingør Rådhus.
Borgmesterportrættet hænger efter mange års fravær nu på sin rette plads i rådsalen på Helsingør Rådhus.
Foto: TV 2 Kosmopol

Skæbnen skulle dog vise sig at være en anden. For mange år senere indleverede en mand et sammenrullet og svært beskadiget billede til Helsingør Museum. Manden havde fundet det stukket ind under en container, og det tog ikke museet lang tid at genkende billedet.

Dog måtte man konstatere, at det var svært beskadiget, og at det skulle gennemgå en grundig og dyr restaurering, før det atter kunne hænges op på sin plads.

Tiderne var dog ikke til det, og i stedet blev maleriet indleveret til konservator Mads Hartung i Nivå, som ydede den nødvendige førstehjælp til billedet, så de igangværende skader og afskallinger kunne blive forhindret i at brede sig, i hvert fald for en tid.

Istandsat for over 50.000 kroner

Herefter blev det besluttet at overføre billedet til Konserveringscentralen på Kronborg, mens man afventede, hvad der videre skulle ske. Her lå det indtil sidste år, hvor museet i mangel på en bedre løsning, besluttede at lade museets konto på Kunstkonserveringen på Kronborg afholde udgiften. Et beløb på 51.000 kroner eksklusiv moms.

Borgmesterportrættet af Kong Peder, der døde i 1954, otte år efter han stoppede som borgmester, blev færdig til tiden, og lørdag blev det altså afsløret for anden gang i historien på Helsingør Rådhus, hvor det har fået den mest centrale plads.

Her blev afsløringen akkompagneret med taler fra Helsingørs borgmester Bendikte Kiær (K), kulturudvalgsformand Henrik Møller (S), museumschef maibritt bager og Peder Christensens datter, Birthe Christensen.

Siden indsættelsen Peder Christensen i 1919 har Helsingør haft seks borgmestre, der har ledet udviklingen af kommunen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik