Sådan skal den nye tilbygning til Sct. Thomas Kirke efter planen se ud. Foto: Bjarke Ingels Group (BIG)

Bjarke Ingels laver kirketilbygning på Frederiksberg

Den kendte danske arkitekt Bjarke Ingels skal stå i spidsen for en tilbygning til Sct. Thomas Kirke på Frederiksberg.

 Den gamle Sct. Thomas Kirke på Frederiksberg fra 1897 skal have en spritny og moderne tilbygning, og det er Bjarke Ingels tegnestue BIG, der skal stå for tilbygningen. 

BIG løftede i dag sløret for et nyt sognehus til Sct. Thomas Kirke. Sognehuset skal være et samlingspunkt for bydelens borgere til større højtideligheder og daglige aktiviteter.  

- Vi har i mange år drømt om at få et nyt sognehus ved kirken. Da vi havde besluttet at vi skulle bygge nyt, ville vi ikke stile lavt. Vi har ikke et stort areal, så vi skulle tænke kreativt og anderledes. Arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group sagde ja til opgaven, og jeg er imponeret over deres måde at gå til opgaven på, siger Vibeke Døssing der er præst i Sct. Thomas Kirke i en pressemeddelelse.

Kirken ligger ud til en af Frederiksbergs mest aktive gader og udvidelsen skal huse events, møder, kirkelige aktiviteter, koncerter og udstillinger for lokale borgere i området og resten af København. 

Facaden af kirken skal være synlig i den nye tilbygning Foto: Bjarke Ingels Group (BIG)

Høring hen over sommeren

Projektet skal i høring hen over sommeren og den endelige godkendelse finder sted i slutningen af 2016, hvorefter byggeriet kan gå i gang.

Hvis projektet skal realiseres, kræver det, at der udarbejdes en ny lokalplan. Den ventes endeligt vedtaget i begyndelsen af oktober 2016.

Det er meningen, at udvidelsen af kirken skal ske i forlængelse af den eksisterende kirkebygning. Sognehuset skal ligge i forlængelse af en af kirkens fire vinger. Tilbygningen skal laves som en moderne unik skulpturel geometri, der stadig skal kunne spille sammen med den gamle kirke, som er i nygotisk stil og fra 1897. 

 - Vores forslag til Sct. Thomas kirke vender den historiske kirkebygning på vrangen: Facaden af den eksisterende kirke fra 1800-tallet bliver en indvendig væg i den moderne tilbygning. Som et kæmpe artefakt bliver væggen et fragment af fortiden i det nye miljø, mens tilbygningen låner den rene geometri fra traditionelt kirkebyggeri. Den historiske kirkebygning får nyt liv i de abstrakte og moderne rammer, lyder det fra Bjarke Ingels.

Grønt design med ekstra træer

Tilbygningens design er skabt ud fra en række bæredygtige principper. Den får mange isolerede flader, så opvarmningsbehovet bliver minimalt. Materialerne, som skal bruges, er lokalt produceret.

Det er også meningen, at der skal være naturlig ventilation i hele huset, og fællesrummet skal med sin store loftshøjde have et indeklima, der er velegnet til forsamlinger.

I det nye byrums omkring kirken plantes ekstra træer, og og deer tages højde for øget regnvandshåndtering ved at maksimere de grønne arealer, lyder det i en pressemeddelelse.