Arkivfoto. De marcipanbrød, som Toms har tilbagekaldt er Whisky- og Cognacbrød og Double Dark marcipanbrød. Foto: Kjersti Hjlemen - Scanpix

Birgitte spiste marcipanbrød med plastik: "Ikke farligt" siger Toms

Toms hemmeligholdt klager om fund af plastik i marcipanbrød. Et farligt og skandaløst forsøg på at undgå en tilbagetrækningssag, mener ekspert.

Slik-producenten Toms har i 117 dage holdt det hemmeligt for forbrugerne, at flere kunder har fundet plastikstykker i deres marcipanbrød.

Samtidig har Fødevarestyrelsen, hvis opgave er at beskytte danskerne mod forurenende fødevarer, ventet 40 dage med at tvinge Toms til at trække produkterne tilbage.

Det skriver Ekstra Bladet.

Læs også Fødevarekontrol finder mystiske dyr i Ungdomshuset

Kvinde fra Hornbæk var ved at kløjes 

Sagen begyndte tidligere på efteråret, da Birgitte Gudberg fra Hornbæk tog en bid af et stykke marcipanbrød:

- Den 22. september sad jeg foran fjernsynet, mens jeg spiste af et Anthon Berg marcipanbrød, da jeg var ved at kløjes i en stor genstand, som jeg kom til at sluge. Det var så skrækkeligt – og rigeligt til, at et barn kunne være blevet kvalt, siger Birgitte Gudberg til Ekstra Bladet.

Hun alarmerede efterfølgende Fødevarestyrelsen. Men først 19 dage senere besøgte styrelsen Toms. Her konstaterede man, at der ikke var overblik over klager fra forbrugere, men ikke desto mindre fik Toms en glad Smiley fra styrelsen.

Toms indrømmer over for Ekstra Bladet, at der på daværende tidspunkt var tre klager fra forbrugere om plastik i marcipanbrød, og at Fødevarestyrelsen såvel som offentligheden ikke blev informeret om dette.

Læs også Udlandsflop tvinger Toms Chokolade til at sadle om

Kvælningsfare hos børn

Først den 19. oktober blev Fødevarestyrelsen bekendt med, at antallet af klager var mere end en. På det tidspunkt var antallet af kundeklager over plastikstykker i marcipanbrød nu oppe på i alt fem.

Der var ifølge Toms tale om plastikstykker på op til tre centimeters længde, der stammede fra lameller i de marcipanformer, som bruges i produktionen. Lamellerne var gået itu, men Toms mente ikke, det var nødvendigt at advare forbrugerne eller trække deres marcipanbrød tilbage, selvom de potentielt set kunne udgøre en risiko for kvælningsfare hos spædbørn.

Toms’ argument var, at småbørn ikke spiser den type marcipanbrød, hvor der var blevet fundet plastikstykker. Der var således tale om marcipanbrød med mørk chokolade og marcipanbrød med alkohol.

Den forklaring var tilsyneladende god nok til, at Fødevarestyrelsen godtog Toms’ ønske om ikke at advare forbrugerne, skriver Ekstra Bladet.

Læs også Politiker: Toms udlands-flirt bør være wakeup call

Ekspert rystet

Først den 1. november tvang Fødevarestyrelsen slikproducenten til at trække deres marcipanbrød tilbage. På det tidspunkt var der gået 40 dage, fra at Fødevarestyrelsen blev alarmeret – og 117 dage fra Toms blev advaret. Samtidig var antallet af forbrugerklager nu oppe på i alt 15 styks, skriver Ekstra Bladet.

Ekspert i fødevaresikkerhed, Orla Zinck, er rystet over sagen og dens forløb.

– Det er tydeligvis et farligt og skandaløst forsøg på – med hjælp fra en uduelig fødevarestyrelse – at undgå en dyr tilbagetræknings-sag. Svage ældre og børn kan komme helt galt afsted, hvis tre centimeter store stykker plast sætter sig fast i luftvejene, siger han til Ekstra Bladet.

Læs også Fødevarestyrelsen advarer: Salat kan give diarre og kvalme

Toms og Forrugerstyrelsen svarer på kritik

Chef i Forbrugerstyrelsen oplyser Charlotte Kølln, oplyser over for Ekstra Bladet, at havde man vidst, at antallet af klager var højere, end Toms tilkendegav, så burde styrelsen have krævet en tilbagekaldelse.

-  Den 19. oktober iværksættes en tilbagetrækning. (Fra butikker udelukkende, red.) Toms oplyste på det tidspunkt, at der var tale om fem forbrugerklager. Hvis vi på dette tidspunkt havde fået oplyst, at der var flere klager, burde vi set i bakspejlet klart have krævet en tilbagekaldelse. Det skete d. 31. oktober, siger hun til Ekstra Bladet.

Hos Toms svarer kvalitetschef Brit Bertram følgende:

Vores forbrugere skal naturligvis ikke have grund til at tvivle på, om kvaliteten er i orden, og vi beklager de fejl der er begået. Vi har rettet fejlene og trukket de produkter tilbage, hvor vi mener, der er en risiko for at kvaliteten ikke er i orden. Det er vigtigt for os, at vi leverer vores produkter i den kvalitet som forbrugerne helt berettiget forventer af Toms, og det bestræber vi os på altid at leve op til, siger hun til Ekstra Bladet. 

Læs også Verdens bedste chokolade er fra Hvalsø