Bilister og autoværksteder politianmeldt for snyd og miljøforurening

Over 50 værksteder og bilister politianmeldes af Det Økologiske Råd for ulovligt at manipulere biler stærkere og mere forurenende gennem såkaldt chiptuning.

Det er foruroligende læsning, som Det Økologiske Råd er faldet over på nettet. I en række fora på blandt andet Facebook drøfter tusindvis af bilejere såkaldt chiptuning af deres biler. 

Ved at lægge ny software ind i bilens motorstyring kan man ændre på bilens indstillinger og eksempelvis slå bilens luftrensningsfilter fra. Det får bilen til at køre med flere hestekræfter og hurtigere omdrejninger, men bilen risikerer ifølge miljøorganisationen også at forurene 10-12 gange mere.

- Man skal tage det ret alvorligt. Luftforurening er noget, der slår mennesker ihjel. Det er noget, der gør mennesker syge, siger Jeppe Juul, transportpolitisk medarbejder ved Det Økologiske Råd.

En af de mest populære Facebook-grupper om chiptuning hedder "Chiptuning Danmark". På omkring et år har den fået næsten 1300 medlemmer.

quote - Man skal tage det ret alvorligt. Luftforurening er noget, der slår mennesker ihjel. Det er noget, der gør mennesker syge.

Jeppe Juul, Det Økologiske Råd

Det er blandt andet i denne gruppe, at Det Økologiske Råd har sneget en muldvarp ind og samlet dokumentation til at politianmelde op mod 50 bilejere og en håndfuld virksomheder.

- Det vi politianmelder, er private mennesker, der har fået chiptunet deres bil, og som har spurgt om, hvorvidt det er ulovligt og har fået at vide, at det er det, men det bliver alligevel ikke opdaget. Og det er producenter, der siger, at det de gør er ulovligt, men som gør det alligevel, forklarer Jeppe Juul.

Jeppe Juul fra Det Økologiske Råd med bevismaterialet i den omfattende politianmeldelse.
Jeppe Juul fra Det Økologiske Råd med bevismaterialet i den omfattende politianmeldelse.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

Håber anmeldelserne skaber furore

Chiptuning er ulovlig at udføre på biler, der kører på offentlig vej, med mindre man efterfølgende kan dokumentere, at bilen ikke forurener mere. Det kræver, at man får udført en såkaldt typegodkendelse på særlige laboratorier i enten Sverige eller Tyskland.

Men ifølge tre lokale autoværksteder, vi har ringet til anonymt, kan man se stort på disse regler, fordi chiptuningen alligevel ikke afsløres ved det almindelige bilsyn.

- Man skal jo typegodkende bilen med effektforøgelsen...hvis det er rigtigt. Men det er der ingen, der gør.

- De (synshallerne, red.) ved ikke, hvad de skal kigge efter. De ved ingenting om det. Så du får ikke problemer med det, lyder nogle af forklaringerne fra autoværkstederne.

Et billede som Det Økologiske Råd genkender, når de trawler gennem nogle af de forskellige debatfora på internettet.

- Selvom det er i lukkede grupper, hvor man skal godkendes, foregår det ret åbenlyst.

- Folk tager gladeligt billeder af deres biler med nummerplader og det hele, hvilket gør det nemmere for politiet at identificere bilerne og de ansvarlige bagefter, forklarer Jeppe Juul.

Der findes ingen opgørelser over omfanget af ulovlig chiptuning, men hos Det Økologiske Råd frygter man, at det inden for visse biltyper er op mod hver femte bil, der er manipuleret til at køre stærkere. Derfor har miljøorganisationen ment, det var nødvendigt at skride til handling og politianmelde i så stort et omfang.

- Vi håber, det vil skabe en del furore i branchen, så folk vil tænke sig om en ekstra gang, inden de får chiptunet deres køretøj. Og at dem, der gør det også prøver at se, om ikke de kan tjene deres penge på noget andet end at peppe biler op, så de kører hurtigere, men måske også forurener mere, siger Jeppe Juul.

I vores udsendelse konfronterer vi et af værkstederne, der udfører ulovlig chiptuning. Se med her:

Ulovlig tuning, der giver bilerne ekstra hestekræfter, er et kæmpe problem for miljøet. Alligevel bugner nettet med tilbud

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik