Bilfri søndag: Mængden af skadelige partikler faldt drastisk

Hvis man fjerner bilerne fra København, falder antallet af skadelige partikler. Det viser stikprøver fra bilfri søndag i København.

Den 18. september blev de firhjulede smidt delvist ud af byen, mens de gående og cyklerne fik masser af plads at boltre sig på. 

quote Det overrasker mig, hvor stor en andel af forureningen, der stammer direkte fra trafikken.

Lederen af Miljøpunkt Indre By – Christianshavn, Marianne Spang Bech

København afholdte nemlig bilfri søndag, hvor biler var forment adgang til en række veje i byen. 

Nu viser en række målinger fra miljøorganisationen Miljøpunkt 21, at forskellen på forurenende og skadelige partikler faldt med en tiendedel på den ene dag i forhold til normalt. 

Det skriver Ingeniøren. 

Særligt på St. Kongensgade og Frederiksborggade var forskellen markant. Under bilfri søndag var der under 5.000 partikler pr. kvartdratcentimeter, mens der normalt er på til 40.000 partikler pr. kvardratcentimeter. 

- Det overrasker mig, hvor stor en andel af forureningen, der stammer direkte fra trafikken, siger lederen af Miljøpunkt Indre By – Christianshavn, Marianne Spang Bech til Ingeniøren. 

Absolut realistisk forurening

Undersøgelsen er ikke videnskabelig, men på Aarhus Universitet mener man, at det bestemt er et realistisk resultat.

-Faktor ti i forskel er absolut realistisk, og dermed kommer forureningen i gaderne med bilfri søndag som forventet til at svare til forureningen i bybaggrunden, siger seniorforsker Andreas Massling til Ingeniøren.

Hvis man bliver udsat for ultrafine partikler i en længere periode, er der øget risiko for både kræft, hjertekarsygdomme, diabetes og kronisk lungesygdom. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik