Bibliotek fastholder islamistmøde

Politiet blåstempler Hizb-ut-Tahrir-møde på Det Kongelige Bibliotek. Så nu afholdes mødet på Diamanten. Danske soldater raser.

Det Kongelige Bibliotek giver nu endeligt grønt lys for, at den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir kan afholde sit omstridte møde om krigen i Afghanistan på biblioteket.
     
Selv om Det Kongelige Bibliotek hidtil har modstået presset for at aflyse mødet på fredag, så har biblioteket dog holdt døren på klem for en aflysning, hvis politiet vurderer, at der er en risiko ved arrangementet.
     
Men efter at Københavns Politi har fastslået, at der ikke er nogen sikkerhedsrisiko, er der ikke længere noget til hinder for mødets afholdelse.
     
- På det foreliggende grundlag er der ikke noget til hinder for, at mødet afholdes. Men vi vurderer selvfølgelig situationen løbende - og helt op til mødets afholdelse. Københavns Politi siger jo, at der ikke er nogen sikkerhedsrisiko, og vi tager politiets vurdering til efterretning, siger Det Kongelige Biblioteks kommunikationskonsulent, Jytte Kjærgaard.
     
Kulturminister Per Stig Møller (K) har ellers i flere omgange presset på for at få aflyst mødet, fordi Hizb-ut-Tahrirs invitation er "en opfordring til at skyde danske soldater". Og Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, har på sin side presset på for at få kulturministeren til selv at aflyse mødet. Det har Per Stig Møller foreløbig afvist.
     
Invitationen til debatmødet viser billeder af danske, svenske og norske kister på et kort over Afghanistan samt en opfordring til muslimer i Afghanistan og omegn til at gøre væbnet modstand.
     
Ifølge Det Kongelige Bibliotek har den islamistiske organisation imidlertid - ligesom andre lovlige foreninger - ret til at leje lokalerne.
     
- At sætte juridiske grænser for acceptabel adfærd og udtalelser i det danske samfund er en klar politisk opgave, og jeg er naturligvis indstillet på at følge instrukser på området fra den til enhver tid siddende, stats-, justits- eller kulturminister, hedder det i en redegørelse fra Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, til Per Stig Møller.
     
Københavns Politi ser heller ikke nogen grund til at anbefale en aflysning.
     
- Det er en grundlovssikret ret både at forsamle sig og ytre sig, og den agter vi så sandelig at respektere, siger talsmanden for Københavns Politi, Lars-Christian Borg.
     
Hos Centralforeningen for Stampersonel, der er faglig organisation for danske soldater, tilslutter formand Jesper K. Hansen sig retten til at ytre sig. Han mener alligevel, at fredagens møde på Diamanten bør stoppes.
     
- Jeg er stor tilhænger af ytringsfriheden. Men at gå ud og opfordre til vold mod danske soldater er uhørt, siger han i en pressemeddelelse.
     
Her opfordrer han direkte politikerne til at stoppe mødet.
     
- Det kan ikke være meningen, at de familier, der har deres børn og kærester ude i kampen nu - og dem, der har mistet familie og venner i kampen i Afghanistan, skal lægge ører til dette, siger Jesper K. Hansen.
     
Han understreger, at krigen i Afghanistan ikke er en krig mod Islam, selv om Hitzb-ut-Tahrir har den opfattelse.
     
Københavns Politi oplyser i øvrigt, at man har modtaget en anmeldelse af en demonstration mod Hizb-ut-Tahrirs møde. Den vil ifølge talsmand Lars-Christian Borg blive varetaget på "helt normal politimæssig vis".
     
Justitsminister Lars Barfoed (K) bad i december endnu engang Rigsadvokaten undersøge, om det er muligt at forbyde Hizb-ut-Tahrir.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20171204-151030-A-1920x1281we

playOverblik: Sådan kan du donere til julehjælp - rekordmange har søgt

fødeafdeling region hovedstaden

Coronakrisens babyboom er aflyst for nu - eksperter forklarer hvorfor

efterladt speedbåd

Nogen har efterladt en speedbåd i Skovshoved Havn – og andet interessant fra hittegodslisten

Bedstemor Ann1

playBedstemor Ann har haft 19 plejebørn: "Nærkontakt med dyr er vigtigt"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere