Bibelsk plage hærger husejere: Tusindvis af kloakfluer invaderer både ude og inde

Naboerne til et rensningsanlæg i Helsinge er så plaget af små sommerfuglemyg, der også kaldes kloakfluer, at de hverken kan være inde eller ude uden at blive oversværmet.

Den varme, danske sommer har trukket mange danskere i haven.

Men for en gruppe husejere i Helsinge er det helt umuligt. 

De bor tæt på et rensningsanlæg. I årevis har det ikke været et problem at nyde sommervarmen udendørs, men de seneste år har naboerne været plaget af horder af sommerfuglemyg - også kaldet kloakfluer. 

På rensningsanlægget forsøger man at løse problemet, men husejerne er ved at løbe tør for tålmodighed.

- Vi døjer rigtig meget med sommerfuglemyg, og problemet bliver større og større. Især mellem klokkem 19 og 23 er det helt galt, siger Allen Filtenborg, mens han viser en film fra sit badeværelse.

Tusindvis af fluer på vægge og i vinduer

Her kan det ses, at de hvide vægge er fyldt af de små sommerfuglemyg - nærmest som var det en bibelsk plage.

Myggene, eller kloakfluerne, kommer ind gennem udluftningskanaler og små sprækker, så snart der er det mindste lys indendørs om aftenen.

Men det er ikke kun indenfor, at de mange små myg er et problem. De store sværme har gjort det ulideligt for beboerne nær rensningsanlægget at være udenfor om aftenen. 

- Det er til stor gene for os i vores hverdag. Vi kan ikke have døre og vinduer åbne om sommeren. Der er fluer overalt på badeværelset og i vinduerne. Og hvis vi går i seng og tænder lyset eller tænder fjernsynet, sætter de sig munden og øjnene, siger Allan Filtenborg til TV 2 Lorry.

Biologisk rensningsanlæg er blevet kloakflue-koloni

I 90'erne byggede Gribvand, der er firmaet, som håndterer spildevand i Gribskov Kommune, et biologisk slamanlæg for at nedbringe brugen af kemikalier. I den forbindelse blev der plantet siv, der omdanner slammen fra rensningsanlægget til gødning, som kan bruges på markerne.

- Det har egentlig fungeret upåklageligt indtil 2016, hvor vi første gang så de her problemer med sommerfuglemyg, også kaldet kloakfluer, siger Henning Holm, der er spildevandsingeniør hos Gribvand.

Grunden til at sommerfuglemyg også kaldes klakfluer er nemlig, at de holder til i det fugtige slam, hvor de har ideelle leve- og yngleforhold.

Naboer lovet løsning - men ingenting har hjulpet

Naboerne er flere gange blevet lovet, at der vil blive fundet en løsning på problemet - men indtil videre er det ikke lykkes. Og derfor kan Henning Holm godt forstå naboernes frustration.

- Vi kan da sagtens forstå, at det sætter naboernes tålmodighed på prøve. Vi har prøvet med flere biologiske metoder, og det synes vi ikke har været nok til at fjerne alle æggene og så videre. Så nu graver vi simpelthen de øverste 20-30 centimeter af, og så er æggene og så videre væk, siger han. 

Ifølge planen bør beboerne allerede mærke forskel om få uger. Men både tålmodighed og tiltro til, at plagen nu forsvinder, er ikke så stor.

- Så går man der og tænker "nu har de prøvet det og det", og så glæder vi os til sommeren, hvor vi kan sidde udenfor. Men så finder vi ud af i juli og august, at problemet ikke er løst, siger Allan Filtenborg og fortsætter: 

- Jeg synes egentlig, det var nogle fine tiltag med sivanlæg og færre kemikalier. Men nu har jeg nærmest lyst til at begå selvtægt og gå hen og sprøjte dernede. Tålmodigheden er der ikke mere, og troen på, at de tager det alvorligt, er der heller ikke, siger den frustrede nabo.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik