Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Harrestrup Å i Vigerslev Parken i Valby i København skal i fremtiden løbe mere frit. Ændringen af åen skal blandt andet sikre mod oversvømmelser.

Der er ikke meget vildt over Harrestrup Å i Vigerslevparken i Valby. Betonelementer på hver sin side af åen sørger nemlig her for, at vandet følger en planlagt rute.

Det syn kan dog komme til at ændre sig. Kort før jul godkendte Københavns Teknik- og miljøudvalg nemlig et forslag om at ændre åen, så den i fremtiden kan slynge sig mere frit rundt i parken - uden at være omgivet af beton. 

Det skaber begejstring hos Henrik Palsmar, der er formand i miljøgruppen i Valby Lokaludvalg.

- Det er vi rigtig glade for. Det er noget, vi har ventet på i næsten ti år, så det er skønt. Det vil øge naturkvaliteterne her i parken, at den pludselig får lov til at komme tilbage til sit naturlige leje, siger han til TV 2 Lorry.

Visualisering-Harrestrup-Å-maksimal-vandstand-1030x604
Foto: SLA og Aesthetica

Skal forhindre oversvømmelse

Ændringen af åen har blandt andet til formål at fungere som et værn mod oversvømmelser. Den mere naturlige å vil nemlig kunne absorbere mere vand, hvis der kommer massiv regn eller skybrud. 

- Hvis åen er fuldstændig fyldt op af vand, så vil det give en utrolig oplevelse at være herude, for så vil man være i sådan et slags floddelta. Det vil ikke bare være sådan ”pokkers også, nu har det regnet igen”. Det vil være ”ej, nu skal vi søreme ud og se, hvordan naturen ser ud”, fordi der er en mængde regnvand at lege med, siger Henrik Palsmar.

Samtidig skal den nye å være med til at sikre bedre levesteder til dyr og planter i og omkring åen. 

Den nye vilde å, skal efter planen være færdig i 2025. Forslaget skal dog først sendes i offentlig høring, før det kan endeligt godkendes. 

Harrestrup-Å-visualsering-2-1030x593
Foto: SLA og Aesthetica

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

kano i roskilde fjord

playNationalpark gentager succes: Nu kan du igen låne kanoer til sejltur på fjorden

fiskeørn

Fugle-tragedie i Gribskov: Ynglende ørn forsvundet

Roskilde Folkepark

Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere