Betjente må ikke tage penge fra hjemløse

En flaskesamler-sag får nu den konsekvens, at udenlandske hjemløse skal have deres sag for retten.

En omdiskuteret sag om politiets bøder til ni flaskesamlere, der i en københavnsk skolegård søgte ly for et voldsomt regnvejr, har fået konsekvenser.

Politiet har strammet op, sådan at udenlandske hjemløse får deres retssikkerhed styrket, oplyser Statsadvokaten i København til Ritzau.

For eksempel er det besluttet, at politifolk ikke må rode i en borgers lommer eller taske og på den måde indkassere en bøde.

- Betjente må ikke længere selv tage penge til en bøde fra en udlændings lommer eller effekter. Det er vigtigt, at det er personen selv, der betaler bøden til politiet, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich.

Jævnligt stopper politiet udenlandske hjemløse og sigter dem for mindre alvorlig kriminalitet. I den forbindelse fastsættes bøden ofte til præcis det beløb, som vedkommende har på sig i kontanter.

Fremgangsmåden er kommet i fokus i en sag fra august sidste år, da en vældig storm brød løs over dele af Danmark.

I skolegården på Nørrebro Park Skole havde ni mænd søgt læ for stormen, men politiet kom til og sigtede dem for at have overtrådt straffeloven. De havde taget ulovligt ophold, påstod politiet.

Derefter vedtog de en bødestraf, men den uafhængige organisation Gadejuristen rejste tvivl om forløbet.

Hos statsadvokaten blev der lyttet til kritikken. Det var ikke sikkert, at mændene havde forstået, at de med bøden havde erkendt sig skyldige - og at de havde fraskrevet sig muligheden for at gå i retten. Derfor skal en byretsdommer nu se på episoden.

Fremover forpligtes betjente til tydeligt at redegøre for en sag i deres rapporter, ligesom en tolk skal være til stede.

Også dette indgår i den interne opstramning hos Københavns Politi.

- Vi har bedt om, at retningslinjerne bliver nedskrevet, siger Gyrithe Ulrich fra statsadvokaten, som skal føre kontrol med politikredsene.

Mandag har Københavns Byret indledt straffesagen mod de ni flaskesamlere. Først i næste måned ventes retten at tage stilling til, om opholdet i skolegården var en strafbar handling.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik