Bestyrelsesformand på Ørestad Gymnasium: "Vi vil ikke straffe eleverne"

Styrelse vil have Ørestad Gymnasium til at straffe elever efter omstridt ministerbesøg, men det kommer ikke til at ske, lyder det nu fra bestyrelsesformanden.

Elever på Ørestad Gymnasium bliver hverken straffet enkeltvis eller kollektivt, efter at undervisningsminister Merete Riisager (LA) 7. marts afbrød et besøg på gymnasiet, da elever buhede ad hende og råbte skældsord.

Det siger bestyrelsesformand for Ørestad Gymnasium, René van Leur, til TV 2 Lorry, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i et brev til gymnasiet netop opfordrer ledelsen til at søge mulighed for at sanktionere. 

- Hvis vi kunne udpege, hvem der stod bag, ville der komme individuelle sanktioner. Men det kan vi ikke, og det er vores problem. Det er ikke sådan, at vi vil holde hånden over nogen, men vi bliver nødt til at være 200 procent sikre, hvis vi skal gøre det, siger René van Leur til TV 2 Lorry.

Vil have kollektive arrangementer

Når bestyrelsen og ledelsen på Ørestad Gymnasium mødes med STUK i næste uge for at drøfte sagen, vil bestyrelsesformanden i stedet lægge op til en helt anden måde at håndtere hændelsen, som René van Leur både kalder “beklageligt” og “uacceptabelt”. 

- Vores svar er, at vi lægger op til kollektive arrangementer med en diskussion om det, der er sket. Eleverne skal være klar over, hvad grænsen for god opførsel er. Arrangementerne er en oplagt mulighed til at diskutere demokrati og ytringsfrihed, som en naturlig forlængelse af det, der er sket, siger Rene van Leur.

Han vil lade elever og lærere finde et konkret koncept for arrangementerne. Han nævner selv, at gymnasiet eksempelvis kan få gæster ind udefra, der kan holde oplæg om lande, hvor man ikke har ytringsfrihed og demokrati.

- Ikke fordi vi skal sammenligne os med dem, men fordi det nogle gange kan give mening at sætte det, vi selv har, i relief til det, vi ikke har, siger René van Leur, der også nævner, at ansatte og elever allerede har talt meget om situationen og også overvejer, hvordan man i samfundsfag eksempelvis kan lade episoden indgå i undervisningen.

Kritik af ledelsen

Torsdag kunne Berlingske fortælle, at STUK i et brev til Ørestad Gymnasium retter en sønderlemmende kritik af ledelsens ageren under ministerbesøget. Styrelsen opfordrer samtidig til at straffe enkelte elever eller indføre kollektive sanktioner i form af aflyste skolefester og andet.

For ifølge styrelsen har skolen pligt til at sanktionere overtrædelser af gældende regler på skolen. 

TV 2 Lorry fortalte som de første om begivenheden på Ørestad Gymnasium, hvor ministeren blev mødt af en demonstration mod omprioriteringsbidraget og fraværsloven i den nye gymnasiereform.

 

Her blev undervisningsministeren og sognepræst Kathrine Lilleør buhet ud af elever. Netmediet pov kan efter at have gransket video og talt med flere kilder på skolen, onsdag slå fast, at der også blev råbt “søn af en luder” i retning mod de besøgende. 

STUK skriver ifølge Berlingske til gymnasiet, at det “ikke er sandsynliggjort, at ledelsen på Ørestad Gymnasium ikke har haft tilstrækkeligt grundlag såvel som dokumentation for ikke at sanktionere (...) overfor en eller flere af de elever, som var implicerede i de konkrete hændelser”. 

De skriver videre, at skolens ledelse “burde og kunne have truffet beslutning om en eller flere kollektive sanktioner rettet mod den samlede elevgruppe”.

Styrelsen pålægger ifølge Berlingske konkret ledelsen på Ørestad Gymnasium at “revurdere muligheden for at sanktionere enkeltindividers handlinger, særligt i forbindelse med hændelsesforløbet uden for lokale 142H”. Her hamrede eleverne blandt andet på en glasvæg.

Ser frem til dialog med styrelse

René van Leur, hvorfor retter I ikke ind efter styrelsen?

- Problemet er, at skolens video ikke viser noget, hvor vi kan pege nogle ud. Og når man som ledelse står foran en kæmpe flok, kan man ikke se, hvem der gør hvad, siger bestyrelsesformanden. 

Hvad hvis STUK ikke er tilfredse med jeres måde at løse det her på?

- Nu skal vi ikke tage problemerne på forskud. Hvis vi har en fornuftig dialog, så skal det nok føre til noget godt. Det er ikke sådan, at der er en kamp mellem gymnasiet og STUK. De vil spørge, hvad vi har gjort, og hvorfor. De kan have fået et indtryk af, at vi ikke har gjort noget, og det er vi nødt til at tage en dialog om, siger René van Leur.

Han kaldet det desuden "ærgerligt over for elever og ansatte, at pressen har blæst sagen op", og var hurtige til at "gøre et stort nummer ud af det, uden at undersøge i bund, hvad der var sket". 

Rektor på Ørestad Gymnasium, Jonas Lindelof, siger til TV 2 Lorry torsdag aften, at man “ikke har nogen interesse i at have en konflikt med STUK, og er i løbende dialog.”


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik