Verdens ældste fyrskib i fare for at kæntre: Beredskab kæmper mod 400 ton

Verdens ældste fyrskib er onsdag aften i fare for at kæntre i Københavns Havn.

Foto: Presse-fotos.dk

Foto: Presse-fotos.dk

Foto: Presse-fotos.dk

Foto: Presse-fotos.dk

Foto: Presse-fotos.dk

1 af 5

Opdateret: Torsdag morgen lyder meldingen, at fyrskibet formentligt er reddet: 

Læs mere her:

En stor husbåd er onsdag aften tæt på at kæntre i Københavns Havn ved Refshalevej.

Det bekræfter Københavns Politi overfor TV 2 Lorry.

Den store husbåd, der er et ombygget fyrskib, ligger på Refshaleøen, hvor Hovedstadens Beredskab i øjeblikket kæmper for at fortøjre båden, så den ikke lægger sig helt på siden og tager vand ind.

- Det er en større sag. Den er ved at lægge sig på siden. Ejeren er dernede også, siger Michael Andersen, der er vagtchef hos Københavns Politi.

Han oplyser desuden, at politiet er på stedet som den koordinerende myndighed.

Hovedstadens Beredskab og Københavns Politi har nemlig vurderet, at der er overhængende fare for, at husbåden, der er en ombygning af et gammelt fyrskib, kan kæntre.

Artiklen fortsætter efter videoen...

00:33 Luk video

- Den skulle veje 400 tons. Der er ingen motor ombord, så der er ingen forureningsfare, og der er heller ingen personer ombord, siger vagtchefen og tilføjer:

- Det her handler kun om redning af skibet, så den ikke ender på bunden af havnen.

Ifølge vagtchefen skyldes den voldsomme slagside på skibet, at kølen står dybt på fyrskibet samtidig med, at blæsten i øjeblikket skubber vandet ud af havnen.

- Vi prøver at få Beredskabsstyrelsen til at komme med noget, hvis de har noget materiel, der kan sikre den, siger Michael Andersen til TV 2 Lorry.

Verdens ældste fyrskib - og til salg

Husbåden, der ligger ved Refshaleøen, er ikke hvilken som helst husbåd.

Der er tale om Fyrskib No. X, der er verdens ældste endnu eksisterende fyrskib. Det blev bygget tilbage i 1877.

Derudover er skibet lige nu til salg. Prisen er syv millioner kroner. Fyrskibet har været til salg i 21 dage. Du kan se billeder af bådens indre i salgsannoncen her.

Fyrskib No. X

Ifølge Fyrskibet Esbjerg, der er et museum for fyrskibe, er Fyrskib no. X verdens ældste Fyrskib.

 

Det blev bygget i 1877 af egetræ, på De forenede Oplagspladser og Værfter på Christianshavn.

 

Fyrskibet måler 31,52 meter i længden og 5,79 meter i bredden og har dybgang på 3,20 meter.

 

Skibets vægt er 139 bruttoregisterton, hvilket svarer til 397 ton.

 

Kilde: Fyrskibet Esbjerg

Og netop den gamle alder er også med i betragtningerne, når Hovedstadens Beredskab onsdag aften kæmper mod den fortsat faldende vandstand.

- Indtil videre prøver vi at stabilisere og forankre det til kajen. Vi ved ikke, om det lykkes endnu, siger vagthavende operationsleder Kristian Næsted til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billedet...

  Foto: Presse-fotos.dk

- Vi har redningsenheden fra specialtjenesten derude. Og de ved mest om det, der kommer tættest på at minde om det her. Vi forsøger at få det sikret, så det ikke vælter yderligere, men det er over 30 meter langt, så det er ikke en nem opgave.

Ifølge den vagthavende operationsleder ventes vandstanden at falde yderligere i Københavns Havn - og derfor bliver kampen kun sværere de næste timer.

- Når vandstanden samtidig falder, så bliver det ret svært at have med at gøre. Vi overvejer, om vi skal have fat i en stor kran, så vi kan få fat på det, siger Kristian Næsted.

HVAD ER ET FYRSKIB?

De gamle fyrskibe fungerede fra det 17. århundrede og helt frem til efter 2. verdenskrig som vejviser for andre skibe på havet. De danske fyrskibe blev dog gradvist inddraget og afhændet til museer eller private, da de var for dyre i drift.

 

De danske fyrskibe var røde med et hvidt kors og navngivet med et romertal. Fyrskib X blev anvendt fra 1877 til 1965, hvor det blev solgt.

 

Kilder: Gyldendal og TV 2

I 2016 var båden med i TV 2-programmet Mesterlige Ombygninger, hvor man fulgte ejernes vej mod at restaurere fyrskibet. I videoen herunder kan du se restultatet af ombygningen:

01:58 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret