Beredskab advarer om stigende brandfare: Kan opstå overraskende hurtigt

Med hedebølgen er risikoen for naturbrande steget kraftigt, advarer beredskaber.

Rekordhøje temperaturer betyder fyldte strande og masser af grill i solen. Men efter flere dages varm og tør hedebølge, så skal man altså passe ekstra på, når man anvender ild udendørs.

Bare siden i onsdags er beredskabets nyoprettede brandfareindeks gået fra en fredelig grøn farve til faretruende røde nuancer mange steder i landet – herunder også TV 2 Lorrys område.

En brand kan nemlig opstå hurtigt, når er der tørt og sol og med lille smule vind, sådan som vejret har været på det seneste. Dermed kan en brand sprede sig til adskillige kvadratmeter inden for meget kort tid, advarer sekretariatschefen for Danske Beredskaber.

- Varme, vind og tørke gør at brandfaren ryger op i mørkerød. Og det er altså en meget høj brandfare, vi har flere steder i landet. Så det handler om at passe rigtig godt på med grill og ukrudtsbrænder, siger Bjarne Nigaard, Sekretariatschef for Danske Beredskaber.

Brandfareindekset fredag. Mørkerød farve angiver forhøjeret brandfare.
Brandfareindekset fredag. Mørkerød farve angiver forhøjeret brandfare.
Foto: Brandfare.dk / DMI

- Det er ikke sådan, at vi tager grillpølserne fra folk

Vi møder Nigaard ved Amager Strandpark, der fredag var proppet med strandgæster. Af dem havde en hel del medbragt grill, så en hyggelig aften ved vandet kunne suppleres med et varmt måltid.

-Der er nogen, der har haft gang i grillen. Og det har sikkert være rigtig hyggeligt, og det er jo også godt i og med at man har fået afgrænset området her. Men hvis man nu havde glemt den her gril, eller ikke havde holdt øje med den, og det havde fået fat og bredt sig, så havde vi måske haft et problem, der var blevet væsentligt større.

Og derfor opfordrer de danske beredskaber til at man er varsom med gril og cigaretter i naturen.

- Det er ikke sådan, at vi tager grillpølserne fra folk. Eller siger, det er slut med snobrød. Men hvis man gerne vil de her ting, så husk lige en ekstra gang på at være forberedt. Hav vand parat ved siden af, sørg for der er ordentligt slukket bagefter, og husk at tage cigaretskodderne med hjem, i stedet for at tage chancen og tænke, at der ikke sker noget ved at smide dem i naturen, siger Bjarne Nigaard.

Gode råd – undgå brand i den tørre natur

  • Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille
  • Hold afstand til bevoksning
  • Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt
  • Tænd aldrig bål eller grill, hvis det blæser meget eller er meget tørt
  • Hav altid vand i nærheden, når du tænder bål eller griller
  • Smid ikke cigaretskodder og lignende i naturen
  • Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

 

Kilde: Brandfare.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik