Beboere kæmper for det rigtige postnummer

Selvom et postnummer ikke betyder meget i sig selv, så kæmper beboere i Gørslev og på Islands Brygge for nye postnumre. Identitetsfølelse og tilhørsforhold er nemlig på spil.

For mange borgere har deres postnummer en stor symbolpolitisk værdi.

Det kan blandt andet ses i landsbyen Gørslev, som tilhører Køge Kommune, men har postnummeret 4100 Ringsted. Her har en gruppe borgere længe kæmpet for et nyt postnummer, så de både får kommune og postnummer i Køge.

quote Især det at kunne identificere mig i højere grad med mit postnummer, ville betyde meget for mig.

Nanna Lund Steenstrup, formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn.

For andet år i træk skal beboerne i Gørslev give deres støtte til enten Køge eller Ringsted ved en afstemning. Og inden sidste dag i valgkampen var formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn, Nanna Lund Steenstrup på rundtur for at stemme døre.

- Hej Linda. Vi kommer rundt med flyers, for vi vil gerne sikre os, at alle får stemt, lyder det fra Nanna Lund Steenstrup, da en kvindelig beboer åbner døren. 

Hun får overrakt en stemmeseddel. 

- Jeg vil bare sige, at Slagelse frem og tilbage en gang om dagen, det bliver man lidt træt af, lyder reaktionen fra beboeren Linda Andersen, da snakken om postnummeret, og hvor ens pakker skal afhentes, kommer i gang. 

Masser af identitet i postnummeret 

Linda Andersen har boet i Gørslev siden dengang, hvor landsbyen hørte til Skovbo Kommune, inden den i 2007 blev lagt sammen med Køge Kommune.

- Jeg vil sige, at det er cirka halvdelen af gangene, at man skal have den her debat om, hvor man egentlig hører til henne. Så det kunne være nemmere, hvis man havde et postnummer, der startede med 46 (Køges postnummer, red), siger Linda Andersen.

Et stenkast fra hendes hus bor Thomas Schwartzkopf. For ham blev praktikken den afgørende faktor, da han skulle sætte sit kryds. 

- De fleste af os handler lokalt i Bjæverskov. At vi så skal køre helt til Ringsted, som ligger i modsatte retning 32 kilometer herfra for at hente en pakke i Føtex, det giver ikke nogen mening, siger han.

For Nanna Lund Steenstrup selv handler skiftet til et postnummer i Køge om mere end bare praktiske forhold.

For mange borgere har deres postnummer en stor symbolsk værdi. Både i Gørslev og på Islands Brygge kæmper beboere for 'det rigtige postnummer'. Se hele indslaget her.

- Det primære for mig ved at skifte postnummer ville være, at vi ikke hele tiden bliver relateret til et postnummer i en kommune, som vi ikke bor i. Især det, at kunne identificere mig i højere grad med mit postnummer, ville betyde meget for mig, lyder det fra formanden for landsbyforeningen. 

Islands Brygge vil have andet postnummer end Amager 

Et andet sted, hvor der bliver kæmpet for et nyt postnummer er på Islands Brygge. Lige nu hører bydelen til Amager under det brede 2300, men det vil den lokalhistoriske forening have lavet om på.

quote Vi er jo en bydel, som er meget mere afgrænset end resten af Amager.

Sussie Paddison, formand for Islands Brygges Lokalhistoriske Forening. 

Sussie Paddison er formand for foreningen, og hun har siden 2004 kæmpet for Islands Brygges selvstændige postnummer, gerne 2301. For ifølge hende skiller bryggen sig ud fra resten af Amager gennem bydelens historie.

- Vi er jo en bydel, som er meget mere afgrænset end resten af Amager, som har 2300, netop fordi vi har vandet, fælleden og broen. Og netop fordi vi har måttet kæmpe for som ting som skolen, kirken, havneparken og vores kulturhus, hvor de andre bydele automatisk fik dem tildelt, så er vi en helt speciel bydel, siger Sussie Paddison.

Og formanden for lokalhistoriske forening slår tydeligt fast, at kampen handler om identitet frem for en højere ejendomspris. 

- Det ikke det, som vi har kæmpet for. Det må du snakke med ejendomsmægleren om, for det er ikke det mål, vi har, siger Sussie Paddison. 

Sussie Paddison er formand for Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv.
Sussie Paddison er formand for Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv.
Foto: TV 2 Lorry/Tobias Schiøler

Postnummeret kan påvirke ejendomsprisen

Der er ellers tidligere set eksempler på, at postnummeret kan have en vigtig indflydelse på ejendomsprisen. Ved Emdrup i København fik en ejerforening tilbage i 2013 afslag på at skifte 2400 Nordvest ud med 2900 Hellerup.   

Det havde naboforeningen derimod fået lov til, og efterfølgende blev de samme lejligheder solgt for 150-300.000 kroner mere, selvom boligerne ligger side om side og begge i Københavns Kommune.

Der kan derfor ligge en økonomisk godbid for beboerne på Islands Brygge og i Gørslev, hvis de får lov til at skifte postnummer.

- Så skal vi måske i ud i udkanten af et nyt postnummer for at se den største effekt. For det kan være, at der vil være boligkøbere, der vil give lidt mere for at bo på den rigtige side af vejen i det rigtige postnummer, siger Mira Lie Nielsen, som er bolig- og formueøkonom i Nykredit.

Her ses ejerforeningen i Københavns nordvestkvarter, som fik lov at skifte postnummer til 2900 Hellerup. Efterfølgende blev lejlighederne solgt for 150.000 til 300.000 kroner mere.
Her ses ejerforeningen i Københavns nordvestkvarter, som fik lov at skifte postnummer til 2900 Hellerup. Efterfølgende blev lejlighederne solgt for 150.000 til 300.000 kroner mere.
Foto: TV 2 Lorry/Tobias Schiøler

Dobbelt så stor deltagelse i postnummer-valg

Tilbage i Gørslev er stemmerne efter årets afstemning talt op, og her viser resultatet, at 81,93 procent har stemt for Køge, hvilket er en smule mere end sidste år. 

Den samlede stemmeprocent er samtidig steget til 61,48, som er en fordobling, hvis man sammenligner med resultatet i 2018.  

Landsbyforeningens formand, Nanna Lund Steenstrup, håber nu med en større opbakning i ryggen, at man denne gang får lov til at skifte postnummer.

- Det mærkværdige ved, at vi er en del af Ringsteds postnummer, er, at vi hverken er enten eller. Der er dejligt i Ringsted, men vi hører bare ikke til i Ringsted, for vi er ikke en del af byen. Vi er ikke en del af de tilbud, de tilbyder, så på den måde hører vi ikke til, slutter Nanna Lund Steenstrup.

Nanna Lund Steenstrup, formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn, kæmper for at Gørslev skal have nyt postnummer. Foto: TV 2 Lorry/Tobias Schiøler. 
Nanna Lund Steenstrup, formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn, kæmper for at Gørslev skal have nyt postnummer. Foto: TV 2 Lorry/Tobias Schiøler. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik