Barnekranium: Danefæ led barsk skæbne

Et barnekranie, som i over 70 år har ligget i en hatteæske hos en privat person, er blevet erklæret for danfæ af Nationalmuseet.

Kraniet, der stammer fra et barn i 7-8 års alderen, blev fundet af en mand i en mose i 1940. Noget tyder på, at barnet har lidt en krank skæbne, da almindelige mennesker ikke endte deres dage i mosen.

Kraniet stammer fra Jernalderen, og har været i privat eje indtil finderens søn afleverede det til National Museet.

Det er 2.250 år gammelt og har ligget godt beskyttet i mosen, indtil det blev fundet. Hvilken skæbne, barnet har lidt, er uvist, men Nationalmuseets Museumsinspektør Peter Vagn Petersen fortæller, at barnet muligvis er et slavebarn og en ofring, fordi det er fundet i en mose.

- Ud fra tænderne kan vi se, at det er et barn, og det er ikke en aldersgruppe vi normalt finder i gravfund, fortæller museumsinspektøren.

Måske ofret slave eller tyv

Han forklarer også, at mange såkaldt almindelige mennesker ikke endte deres dage i mosen. De blev begravet. Først blev de brændt på ligbål, dernæst kom asken i en urne, som efterfølgende kom i en gravhøj. Hvis man endte sine dage i mosen, var man højst sandsynlig en ofret slave, en tyv, eller en person der på en eller anden måde havde forbrudt sig mod samfundets regler.

I kilppet her fotæller Peter Vagn Petersen, om kraniet, og hvilken skæbne barnet kan have lidt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik