Barn ramt af smitsom diarrébakterie

Et barn i en institution i Nordsjælland har fået konstateret den meget smitsomme E. Colibakterie som giver diarré, og nu har vuggestuen skærpet opmærksomheden på hygiejnen.

Onsdag modtog forældrene i Børnehuset Pilegården i Birkerød et brev fra Styrelsen For Patientsikkerhed, som vakte bekymring. I brevet konstateres nemlig, at et barn i institutionen er ramt af den meget smitsomme diarrésygdom, E. Coli.

For kort tid siden døde to børn som følge af først at være blevet smittet med colibakterien, som kan føre til den sjældne, men farlige nyresygdom, HUS.

quote Vi har skærpet opmærksomheden på det vi plejer at gøre og er gået nøgternt og faktuelt til værks og tager opgaven meget alvorligt

Charlotte maria Kjeldgaard Møller, daglig leder i Børnehuset Pilegården

Charlotte Maria Kjeldgaard Møller, som er daglig leder af Børnehuset Pilegården, konstaterer over for TV 2 Lorry, at et barn fra institutionen er ramt af den smitsomme sygdom, og fremhæver, at der er blevet handlet hurtigt i den pågældende sag.

- Efter at forældrende til det ramte barn kontaktede mig, ringede jeg straks til vores kommunallæge, som vi allerede har et tæt samarbejde med. Derefter har hun kontakten til Styrelsen For Patientsikkerhed og Statens Serum Institut. Vi har skærpet opmærksomheden på det, vi plejer at gøre, og er gået nøgternt og faktuelt til værks og tager opgaven meget alvorligt. Det ramte barn er ud fra min nuværende viden heldigvis i god behold og i bedring siger, Charlotte Maria Kjeldgaard Møller til TV 2 Lorry.

Der er blevet handlet lynhurtigt

Kommunallæge i Rudersdal, Tine Keiser-Nielsen har efter konstateringen af colibakterier haft tæt dialog med Charlotte Maria Kjeldgaard Møller. Hun var også den første som lederen af børnehuset kontaktede, da hun mandag morgen fik opkaldet fra forælderen til det sygdomsramte barn.

- Jeg vil meget gerne fremhæve det samarbejde med kommunelægen, vi i situationen har haft. Der er blevet handlet lynhurtigt, og alle involverede instanser arbejder effektivt, og det er jo enormt vigtigt, siger Charlotte Maria Kjeldgaard Møller, daglig leder af Børnehuset Pilegården, til TV 2 Lorry.

Fakta om E.colibakterie

  • E. Coli også kaldet VTEC bakterie, smitter fra afføring hos mennesker og dyr
  • Styrelsen For Patientsikkerhed er særligt opmærksomme på bakterien, fordi den i sjældne tilfælde kan give nyresygdom (HUS)
  • God hygiejne kan hindre at smitten spredes
  • Hypigste symptomer er diarré, kvalme, opkastninger og evt. feber. Blod kan forekomme i afføringen
  • Mere information kan læses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk

Børn kan ikke være selvhjulpne på grund af hygiejnen

Børnehuset Pilegården følger Styrelsen for Patientsikkerheds vejledning og har ikke haft grund til at lukke institutionen, som man valgte at gøre det på Fyn i Børnehuset Solstrålen, hvor et barn døde.

Dog har man i høj grad ekstra fokus på hygiejneregler for personale og børn i institutionen, hvor man blandt andet spritter dørhåndtag og vandhaner af og bruger handsker, når man skifter ble. 

- Vi har ekstraordinært valgt at gøre nogle ting for børnene, som de normalt selv får lov til for at mindske smittefaren. Det vil sige, øse op med fællesske, hælde vand op eller dele ud til andre børn, siger Charlotte Maria Kjeldgaard Møller, daglig leder af børnehuset Pilegården til TV 2 Lorry.

Det indgreb bakker kommunallæge Tine Keiser-Nielsen op om. Hun taler lidt oftere med lederen af børnehuset disse dage og vil en af de kommende dage besøge institutionen for at give give råd og vejledning.

- Der må den selvhjulpne udvikling lige komme i anden række. Børnehuset Pilegården har i forvejen en rigtig god hygiejne, og vi taler ofte sammen, Charlotte og jeg, men i disse dage taler vi nok lidt oftere sammen, så vi kan være ekstra opmærksomme på hygiejnen, siger Tine Keiser-Nielsen, kommunallæge i Rudersdal Kommune.

Opgrader hygiejnen!

Statens Serum Institut har tidligere været ude og sige, at der hverken er tale om en epidemi eller om et usædvanligt højt antal smittede, men opfordrer til, at man udvider hygiejnen i perioden med den smitsomme bakterie og vasker hænder ofte.

- Det er en helt normal situation, og vi har ikke et udbrud, det er yderst sjældent, vi ser tilfælde som de to tilfælde med nyresygdom (HUS). Men når det er sagt, er det en rigtig god anledning til at opgradere hygiejnen en smule, og så er information jo også altid godt, siger Steen Ethelberg, leder af afdeling for Infektionsepidemiologi hos Statens Serum Institut.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik