Bare rolig: Høje brag i København var bare løst krudt

Bor du i København og hører du skud omkring Københavns Havn, så behøver du ikke nervøs. Det er nemlig bare løst krudt fra Tordenskioldsdage 2017.

Torsdag aften var der stort søslag i Københavns Havn i anledning af Tordenskioldsdage 2017.

Ved søslaget kæmpede tre historiske skibe mod hinanden med både krudt, røg og damp. Tordenskjold er ombord på det ene skib, hvor han sammen med sine soldater bekæmper den svenske fjende, som lurer i vandet. Og det store søslag havde trukket et stort publikum til sig.

- Tordenskjold er en af vores største søhelte og det er altid relevant at tage fat i de store søhelte, for gennem dem kan vi få en større forståelse for, hvordan livet har været i fortiden. Også fordi de historier, de gennemlever, bare er så vanvittigt spændende og interessante, siger Magnus Olsen, der er historiker ved Nationalmuseet til TV 2 Lorry.

"Går fint under omstændighederne"

Naboerne behøvede dog ikke være nervøse for de store brag fra kanoner og gevær. Det var nemlig kun løst krudt, som blev affyret. Dog var det tidsrealistiske våben, som blev brugt. 

- De bruger glatløbet forladte våben. Og deres karakteristika det er, at de skyder enormt dårligt, men til gengæld er de lang tid om at lade.

Så det går ikke så godt?

- Jo det går fint efter omstændighederne. Man skal tæt på hinanden, så jeg ved ikke hvor meget de rammer, siger Magnus Olsen til TV 2 Lorry.

Tordenskjold kæmper for danskerne

Søslaget blev for alvor antændt 19.15 torsdag aften og varede godt 45 minutter, hvor der vil var kraftig beskydning mellem de danske og svenske skibe ud for Tøjhusgården i Københavns Havn, hvor der normalt sejler havnebusser og kanalrundfarts-både.

Tøjhusmuset har arrangeret opførslen af søslaget i forbindelse med Tordenskioldsdagene, hvor der også er en stor markedsplads, kampsshows og skuespil.

- Vi er glade for at få den her store produktion om Tordenskiold til København. Samtidig er festivalen med til at synliggøre den historiske krigshavn, som er glemt i bylandskabet i dag. Engang sejlede skibene helt ind til Tøjhuset og lagde til i det, der i dag er Bibliotekshaven for at blive lastet med krudt og proviant, fortæller projektleder Maj Laasholdt til Kamikposten.

Læs mere om Tordenskioldsdagene her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik