Bandebekæmpelse: Langt mere videoovervågning i det offentlige rum

Som en del af regeringens bandepakke kommer der op mod 100 nye videokameraer på særlige steder i det københavnske gaderum, som ofte er præget af vold og anden bandekriminalitet.

I Mjølnerparken på Nørrebro har de levet med dem i årevis, og i dag er de overalt. Ved hoveddøre og kælderskakte. I gårdanlæg, på facader og endevægge:

- Jeg føler mig mere tryg med videoovervågning, lyder der fra den unge Zahraa Awad, som står ved indgangen til bebyggelsen. Og hun fortsætter:

- Man må gerne blive overvåget på gaden, synes jeg. Det er jo ikke privatliv, når man er ude på gaden.

I dag er det seks år siden, politikerne på Københavns Rådhus gav grønt lys til den omfattende videoovervågning, som er hverdag i området i dag.

På tredje sal i en af de karakteristiske rødstensejendomme i området bor den 91-årige Patricia Gwendoline Andersen. Hun har intet mod de utallige kameraer.

- Det er da bare godt - ja, siger hun. 

På trods af overvågning har skyderier og anden banderelateret kriminalitet fra tid til anden fyldt meget i Mjølnerparken.

- Jeg håber virkelig, de mange kameraer hjælper, så der ikke er flere unge mennesker, der bliver skudt, siger Patricia Gwendoline Andersen.

Gennem årene er de vokset i antal. På stationer og ved banker - i busser, taxaer og ved utallige forretninger er videoovervågning nærmest standard. Og hvis politiet finder det nødvendigt med langt mere overvågning i det offentlige rum bakker Socialdemokraterne på Rådhuset op. 

- Den overvågning, vi har i København i dag, er overvejende kommerciel. Enten er det i butikker eller konkrete boligområder. Det med, at man nu giver politiet mulighed for at overvåge nye steder og i nye områder, er en relativ ny ting, siger politisk ordfører for Socialdemokraterne i København, Jonas Bjørn Jensen.

I første omgang vil Enhedslisten langt hellere øge den socialfaglige og forebyggende indsats:

- Helt grundlæggende synes vi, der mangler en debat omkring, hvad slags samfund vi gerne vil have. Om det er øget overvågning, vi ønsker i vores by. Og det tror vi i hvert fald, at man skal være rigtig varsom med, siger Charlotte Lund, som er medlem af økonomiudvalget for Enhedslisten i København.

Debat om flere videokameraer i det offentlige rum er der masser af. Ved Nørreport Station møder vi Arne Petersen - en statelig ældre herre - som er varm fortaler for mere overvågning i det offentlige rum:

- Det bliver lettere at identificere og dermed dokumentere, hvis der sker en forbrydelse. Så som borger føler jeg mig mere sikker ved det, siger Arne Petersen.

Du føler dig ikke overvåget, når du spankulerer rundt på gader og stræder?

- Overhovedet ikke. Hvis nogen kan have lyst til at finde ud af, om jeg går i den ene eller anden retning, så må de hjertens gerne gøre det for mig, slutter Arne Petersen. 

På TV 2 Lorrys facebookside skriver Maria Thorsted: Hvorfor sidder de der ikke allerede ?? Når der er sket et eller andet håber man altid på, en eller anden butik har optaget forbrydelsen...Det kan kun gå for langsomt !!

Karin Harder Olesen er tydeligvis af modsatte opfattelse. På facebook skriver hun:

- JAAA og chip i måsen, og overvågning i eget hjem, og DNA register! Woop Woop!

Tilbage i Mjølnerparken og Hothers Plads på Nørrebro. I dag er Mohamed Rasmussen ganske godt tilfreds med de mange kamerarer, når han sammenligner med fortiden.:

- Jeg har været bestyrelsesformand her, og det var mig der var med til at bestemme, at der skulle videoovervågning op. Fordi der var ildebrand og alt muligt her, siger Mohamed Rasmussen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik