Bakterier stortrives i det varme badevand

Det varme badevand har medført øget vækst af havbakterier. Derfor skal man være påpasselig, hvis man er immunsvækket eller bader med åbent sår.

Sommerens hedebølge sender horder af svedende på stranden, hvor badevandstemperaturen efterhånden er nået nærmest sub-tropiske tilstande.

Og det er jo dejligt nok.

Men bølgen den blås for tiden milde skvulp driver ikke ind mod kysten uden følger.

For det varme badevand har nemlig medført en øget vækst af havbakterier i havet. For tiden er der forhøjet risiko langs kysterne i TV 2 Lorrys område.

Hvad er havbakterier?

Havbakterier er en samlebetegnelse for Vibrio- og Schewanella-bakterier, der findes i havvand.

Nogle af disse bakterier kan være sygdomsfremkaldende hos mennesker.

Kilde: Statens Serum Institut

Det fortæller Kurt Fuursted, overlæge og sektionsleder for bakterier, parasitter og svampe ved Statens Serum Institut.

- Bakterierne er naturlige i havvandet; de er en del af økologien. Men når der sker denne varmeforøgelse, og vandet når over 20 grader i længere periode, så opnår bakterierne gode forhold for at formere sig. Derved vokser bestanden i havvandet, siger han.

Specielt i indre farvande, hvor saltindholdet er lavt, er risikoen for øget bakterievækst høj. 

Øget risiko for syge og badende med sår på kroppen

Kurt Fuursted understreger, at man som almindelig sund og rask badegæst ikke har årsag til bekymring over stigningen i havbakterier i badevandet.

- Men hvis man er immunsvækket eller har sår på kroppen, så skal man være påpasselig med at bade i havet, siger Kurt Fuursted.

Infektioner med havbakterier er sjældne, forklarer han. Smitte fra havbakterier vil det oftest vise sig som en infektion i et sår, man havde i forvejen, eller som en øre-infektion.

Men hos personer, der lider af en alvorlig sygdom, der svækker immunsystemet, kan infektionerne udvikle sig alvorligt.

Billedet viser prognosen for risiko for havbakterier de kommende fem dage. Jo mørkere en rød farve, des højere en risiko for høj mængde havbakterier. Den mørkerøde farve ud for København kategoriseres som "meget høj", mens farven sort angiver den højest mulige risikoværdi.
Billedet viser prognosen for risiko for havbakterier de kommende fem dage. Jo mørkere en rød farve, des højere en risiko for høj mængde havbakterier. Den mørkerøde farve ud for København kategoriseres som "meget høj", mens farven sort angiver den højest mulige risikoværdi.
Foto: Det Europæiske Sygdomsagentur ECDC

Prognosen spår endnu højere bakterieniveau

Det Europæiske Sygdomsagentur, ECDC hedder de, har en matematisk model, der beregner risiko og forekomst af havbakterier i badevandet.

Et kig på agenturets interaktive kort viser, at havvandet i store dele af TV 2 Lorrys område risikovurderes som "middel" til "høj".

Ser man dog fem dage frem i prognosen, vil dette billede have ændret sig. De varme temperaturer, der denne uge ventes at runde 30 grader flere dage i træk, betyder nemlig endnu bedre forudsætninger for havbakterierne.

Og så vil flere områder omkring København og Køge Bugt ifølge agenturets prognose risikokategoriseres som "meget høj". 

Trods den forhøjede bakteriekoncentration er der dog ingen grund til panik, fastslår overlægen fra Statens Serum Institut:

- Der er ingen tvivl om, at længe vandtemperatuerne bliver ved med at stige, så vil koncentrationen af havbakterierne også stige. Jeg tror såmænd ikke, vi kommer op på et niveau, hvor det bliver decideret farligt for almindelige mennesker at bade. Men jo varmere, det bliver, des bedre forudsætninger har havbakterierne for at formere sig, siger Kurt Fuursted.

Bakterierne er mikroskopiske, og man kan ikke se dem med det blotte øje.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik