Av: Når chimpansen får brug for en tandlæge

Alle med tandlægeskræk kender det: hvis bare man kunne blive lagt i fuld narkose, mens tandlægen roder i munden. Og det var præcis, hvad der skete for Zoos 38 årige hunchimpanse Jenny i dag, da tandlægen kom forbi for at trække to tænder ud.

Dyrepasser Hanne sidder på en skammel foran chimpansernes bur. Hun snakker stille til den 38-årige hunchimpanse Jenny, der får en lille belønning i form af et skvæt saftevand, hver gang hun udfører en kommando.

Hun vender skulderen til, stikker hånden ud gennem tremmerne eller flytter sig lidt, så Hanne kan kigge nærmere på pels, negle og ører. 

 
 
Foto: Københavns Zoo

I lommen har Hanne en sprøjte med den bedøvelse, der skal få Jenny til at sove roligt gennem hele tandlægebesøget. Nu trækker hun den frem, viser den til Jenny og giver hende lidt saft.

Hun gentager det et par gange og fortæller til sidst Jenny, at nu får hun et stik i armen. Jenny reagerer næsten ikke på stikket, og i løbet af ti minutter sætter bedøvelsen ind. Jenny lægger sig ned for at sove. 

Den daglige træning og tilliden mellem chimpansen og dyrepasseren har vist sit værd. Alternativet til den rolige, tillidsbaserede bedøvelse er nemlig at lade dyrlægen sende en pil i chimpansen enten med pusterør eller gevær. Og det medfører langt mere stress hos dyret. 

 
 
Foto: Københavns Zoo

Imens er dyrlægen kommet med sine instrumenter og et mobilt røntgenapparat.

Zoos dyrlæger har tilkaldt assistance fra Universitetshospital for familiedyr, hvor dyrlæge Hanne Kortegaard har specialiseret sig i dyrs tænder.

Hun kigger på røntgenbillederne, og helt som forventet viser de, at der er betændelse i den ene tand, ligesom en gammel tandskade også trænger til at blive behandlet.

Den betændte tand i undermunden bliver hevet ud uden de store problemer. Dernæst er det blevet tid til at hive den beskadigede hjørnetand i overmunden ud, og her må tandlægen for alvor lægge kræfterne i, før tanden endelig lader sig rive løs. 

Jenny får syet såret sammen og lagt ind i buret til en langsom opvågning.

Hun får en række smertestillende midler, og først når hun er helt på toppen igen, bliver hun lukket sammen med resten af flokken. To tænder fattigere, men nu helt uden tandpine.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

MUSVÅGE

72-årig dømt for giftdrab på fredet rovfugl

Flue inficeret med ny opdaget svamp

Ukendte svampe opdaget i Nordsjælland og på Amager - æder levende fluer indefra

Eleverne i 1.b på Engelsborgskolen i Lyngby har været så dygtige til at udforske de små dyr i den nære natur, at de tirsdag vandt førstepræmien i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2020.

Skoleklasse fra Lyngby er landets bedste mikroforskere

Shelterplads udsat for hærværk

playFriske spor fra knallerter: Populære shelterpladser udsat for hærværk

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere