Foto: Lorry

Au pair smidt ud efter arbejdsskade

Kommer du til skade på arbejdet, er det ud af landet med 14 dages varsel.

Så barske kan vilkårene være for de cirka 4500 au pairer, der lige nu virker i danske hjem.

28-årige Maria kom for en uge siden til skade under støvsugningen i en velhavervilla i Holte nord for København, hvor hun var au pair. Hjørnet på en stabel tunge kasser, som hun måtte flytte for at komme til med støvsugeren, fik fat under hendes venstre knæskal, og en uheldig bevægelse senere havde knæskallen forskubbet sig.

"Jeg græd, fordi det gjorde så ondt, og jeg måtte støtte mig til skaftet af gulvskrubben for at komme hen til en stol", fortæller Maria til Fagbladet FOA. Maria ønsker ikke, at hendes fulde navn bliver nævnt, men det er redaktionen bekendt.

Efter ulykken bliver Maria kørt til egen læge. Derfra bliver hun henvist til skadestuen. Langt ud på natten og efter mange ensomme timers ventetid kan hun vende hjem til Holte med en stor skinne om knæet og besked om, at det skal undersøges igen om to uger.

Skinnen skal dog støtte knæet i mindst 8 uger, og hun må ikke arbejde. Morgenen efter ulykken vågner Maria op til et sandt bombardement af dårligdomme. Smerterne i knæet er store, men det værste er værtsfamiliens reaktion.

"Min værtsmor spurgte mig, hvordan jeg havde det, og jeg fortalte det, de havde sagt på hospitalet. Så ringede hun selv til hospitalet og til myndighederne, og da hun havde talt med dem, sagde hun til mig, at jeg var fyret, og at jeg skulle hjem til Filippinerne inden for 14 dage," fortæller Maria.

Maria appellerer forgæves til familien om, at de i det mindste vil lade hende blive til det første lægetjek - også i håbet om at få lidt tid til at finde en ny værtsfamilie.

Men der er ingen pardon. Få dage efter ulykken flytter Maria fra familien i Holte, og hun får nu hjælp af fagforeningen FOA til at føre arbejdsskadesag og gøre krav gældende til forsikring.

"Maria har i praksis ingen rettigheder som au pair med en arbejdsskade.

Familien kan opsige kontrakten efter behag, og der er kun meget vage krav til, hvordan de skal hjælpe hende, når hun kommer til skade på arbejde i hjemmet.

Det ville hjælpe alle, hvis der kom klare regler på området", siger forhandlingschef Jakob Bang fra FOA

Marias Værtsfamilie er gentagne gange blevet kontaktet af Fagbladet FOA for en udtalelse, men har ikke svaret på henvendelserne.