Asylboom: Regeringen er klar til tæt parløb med kommuner

Det kræver en fælles indsats fra stat og kommuner at håndtere stigende flygtningetal. Ministers dør er åben.

Hvis udfordringen med det høje antal asylansøgere skal løses, kræver det en koordineret indsats med kommunerne på den ene side og staten på den anden, lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

Døren til hans kontor står derfor åben, sådan som Kommunernes Landsforening, KL, har bedt om torsdag.

- Jeg er rigtig glad for det signal, KL sender, om, at de er parate til at tage ekstraordinært fat i en situation, som er exceptionel, og som kræver et tæt samarbejde mellem staten og kommunerne. Så min dør står åben, siger Morten Østergaard til Ritzau.

Det er blandt andet den tilspidsede situation i det borgerkrigsramte Syrien, der gør, at omkring 20.000 asylansøgere forventes at komme til Danmark både i 2014 og næste år.

Situationen har fået regeringen til at opjustere de forventede udgifter på asylområdet, og sent onsdag lød det, at flygtningestrømmen vil medføre en ekstraregning på omkring 4,5 milliarder kroner i 2015.

Fra KL-formanden, Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), lyder det, at kommunerne står med en "gigantisk opgave", fordi de har ansvaret for at integrere de mennesker, der får asyl.

Derfor skal politikerne på Christiansborg ifølge KL være indstillet på at undersøge, om den særlige situation kræver lovændringer - eksempelvis for at sikre kommunernes mulighed for at indkvartere de mange flygtninge.

Et krav, som Morten Østergaard er klar til at indfri:

- Vi er selvfølgelig klar til at tage den nødvendige dialog og overveje, hvad der skal til for at håndtere denne situation.

Også kommunernes bøn om at få tilført de nødvendige midler hører økonomi- og indenrigsministeren.

- Vi har opgjort, at de udgifter i denne sammenhæng beløber sig til 4,5 milliarder kroner.

De penge går blandt andet til kommunerne og de eventuelle ydelser, som flygtningene skal have, når de kommer ud i kommunerne, siger han og tilføjer:

- Så vi tager selvfølgelig højde for, at der er behov for at sende flere penge ud i kommunerne, fordi integrationsopgaven er større end normalt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation skal flyttes

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere