Astrid er tilbudt gymnasieplads i naboregionen: "Jeg troede, det var en fejl"

I alt er 19 ansøgere med bopæl i Region Hovedstaden blevet tilbudt en gymnasieplads i Solrød, der ligger i naboregionen Sjælland.

Forvirring og ærgrelse.

Det var, hvad der fyldte 17-årige Astrid Shorty, da hun i foråret modtog svar på sin ansøgning om optag på et gymnasium. 

Ikke alene fik hun afslag på de gymnasier, som hun havde søgt, hun blev tilmed tilbudt en plads på et gymnasium, der i cykelafstand lå langt fra hjemmet i Valby - og som hun slet ikke havde ansøgt.

quote Jeg troede det var en fejl, men det fandt jeg ud af, at det ikke var

Astrid Shorty, kommende gymnasieelev

Faktisk ligger det eneste gymnasium, som Astrid Shorty er blevet tilbudt en plads på, ikke engang i samme region. I stedet ligger hendes måske kommende uddannelsesinstitution 26 kilometer fra Valby, hvor hun er bosat med sin familie, i naboregionen Region Sjælland.

- Jeg blev ked af det, fordi det ikke er et sted, jeg har søgt. Jeg vidste jo heller ikke, om jeg kunne få den studieretning, som jeg ønskede.

- Det var forvirrende at få tildelt en plads så langt væk. Jeg troede, det var en fejl, men det fandt jeg ud af, at det ikke var, siger Astrid Shorty til TV 2 Lorry.

Hun er dog langt fra den eneste kommende gymnasieelev fra Region Hovedstaden, der er blevet tilbudt en plads på et gymnasium i Region Sjælland.

I alt er 19 ansøgere med bopæl i Region Hovedstaden blevet tildelt en plads på STX på Solrød Gymnasium i forbindelse med den såkaldte elevfordeling i april 2022.

Af dem er 12 bosat i Valby, fem i Hvidovere, en i Brøndby Strand og en i Vallensbæk Strand, det oplyser Fordelingsudvalget i Region Hovedstaden til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter kortet.)

Astrid skal med toget fra Valby senest klokken 07.13, hvis hun skal være fremme ved Solrød Gymnasium klokken 08.00 på en almindelig hverdag.
Astrid skal med toget fra Valby senest klokken 07.13, hvis hun skal være fremme ved Solrød Gymnasium klokken 08.00 på en almindelig hverdag.
Foto: Google Maps

Magisk grænse på 60 minutter

Troels Vang Andersen er rektor for Christianshavns Gymnasium samt formand for fordelingsudvalget Københavns Centrum og koordinationsudvalget i Region Hovedstaden.

Han forklarer, at det med den nuværende lovgivning - bortset fra enkelte undtagelser blandt andet Team Danmark-optag - er afstanden mellem bopæl og uddannelsesinstitutioner, der afgør, hvilket gymnasium ansøgerne bliver tildelt.

Det betyder, at hvis et gymnasium modtager flere ansøgninger, end det har pladser, så er det eleverne, der bor tættest på gymnasiet, som bliver tildelt pladserne.

Hvis fordelingspuslespillet ikke går op, så bliver de elever, der ikke har fået opfyldt en af deres prioriteter, tilbudt en ledig plads så tæt på deres bopæl som muligt.

I år er Region Hovedstaden dog ekstra udfordret.

Her oplever man nemlig en stigning i antallet af ansøgere og et fald i antallet af pladser, fordi regeringen har lukket for tilgangen af nye elever på STX-uddannelserne på Herlev Gymnasium, Hvidovre Gymnasium, Høje-Taastrup Gymnasium samt NEXT - Sydkysten Gymnasium

Og det er med til at skabe et flaskehalsproblem. 

- Det er gymnasier med ledig kapacitet, som Centrum Gymnasierne i København typisk har kunnet sende elever videre til, siger Troels Vang Andersen og tilføjer, at Region Hovedstaden i år også gjort brug af gymnasiepladser uden for regionen.

Og her er 60 minutter mellem bopæl og uddannelsesinstitution altså den magiske grænse, som er fastsat i lovgivningen. 

- For elever i Valby er der længere til Nordsjælland end eksempelvis Solrød. Solrød er et oplagt sted.

- Fordi gymnasiet i Solrød ligger lige ved stationen, kan de tage et S-tog derhen. Derfor har de 19 omtalte elever trods alt kun mellem 27 og 38 minutter hjemmefra og til gymnasiet, forklarer Troels Vang Andersen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sådan beregnes afstanden officielt

​Af Region Hovedstadens hjemmeside fremgår det, at den vejafstand der bruges i elevfordelingen opgøres via Google Maps.

"Afstanden opgøres via Google Maps for at sikre, at alle ansøgere behandles lige. Afstanden bliver målt både til fods, på cykel og i bil. Det er den korteste afstand, der bliver brugt, når elever fordeles. ​"

Kilde:
Region Hovedstaden

Bekymret for sociale konsekvenser

Efter Astrid Shorty er blevet tildelt en plads på Solrød Gymnasium, har hun kigget nærmere på gymnasiet. 

Men selvom hun synes rigtig godt om gymnasiet, så efterlader dets beliggenhed i forhold til hendes hjem hende nemlig med en stor bekymring.

Med et gymnasie 26 kilometer væk fra sin bopæl kan hun nemlig lagt fra cykle til skole.

Faktisk kan hun med familiens egne udregninger forvente at skulle ud af døren en time, før hun møder. Og det faktum fylder meget for den 17-årige Astrid Shorty.

- Man hører jo, at gymnasietiden er halv social og halv faglig, så jeg er bekymret for, om  transporttiden kan spænde ben og begrænse det sociale for min gymnasieoplevelse.

- Hvis der er fester og fredagscaféer, vil jeg så have tid til at være med til dem? Jeg ved ikke, hvor mange sociale ting, jeg kan være med til, og om jeg kan få tid til et fritidsjob med den lange transport, uddyber hun.

Men selvom det sociale perspektiv fylder med meget for Astrid Shorty, så er det altså grunde, som fordelingsreglerne ikke tager højde for. 

- Vi er fuldt opmærksomme på, at hvis du går i 9. eller 10. klasse i Valby, så kan Solrød virke langt væk. Og det er ærgerligt, men det er de vilkår, der er, når vi skal tage højde for et varierende ansøgerantal fra år til år, siger Troels Vang Andersen. 

Ventelister er afskaffet

Efter at optagelsesbrevet valgte Astrid Shorty og hendes forældre at klage over tildelingen til fordelingsudvalget. 

Klagen er dog blevet afvist med begrundelsen af, at der er under en times transport til Solrød.

Ligeledes har familien forsøgt at blive skrevet på venteliste på et af Astrid Shortys ønskedes gymnasier, eller et andet i cykelafstand til hjemmet i Valby.

Men det er i år ikke længere en mulighed, hvor ventelisterne er blevet afskaffet. Dog kan ansøgere få tildelt en plads, hvis de har heldet og timingen med sig. 

"Hvis en ansøger til optaget i 2022/23 henvender sig til institutionen, efter institutionen har fået en ledig plads, kan institutionen tildele pladsen til ansøgeren.", fremgår det er Undervisningsministeriet hjemmeside.

Derfor har Astrid Shorty og hendes forældre da heller ikke opgivet håbet om at få en af de ønskede gymnasiepladser. 

Lykkes det ikke for Astrid Shorty, så er hun ikke i tvivl om, hvad hun gør til august.

- Så begynder jeg på gymnasiet, og så må jeg forholde mig til transporten, hvis jeg ikke trives med det.

Lodtrækning droppet

I juni sidste år indgik regeringen og en række partier en ny aftale om fordelingen af elever på gymnasierne. I maj måned blev et smalt flertal i Folketinget enige om en tillægsaftale.

Aftalen betyder blandt andet, at elever fremover bliver fordelt efter, hvor meget deres forældre tjener. Samtidig skal den unges transporttid til uddannelsen spille ind i fordelingen.

I dag er den maksimale transporttid, der må være til gymnasiet, 60 minutter, men med tillægsaftalen bliver den fra skoleåret 2023/2024 nedsat til 45 minutter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik