Foto: Claus Bech Andersen - Scanpix

Arkitektfirma stiller kæmpe millionkrav efter snyd på hospital

Arkitektfirmaet C.F. Møller forhøjer nu sit millionkrav mod Region Hovedstaden.

Snyderiet med en arkitektkonkurrence om at tegne hovedstadens nye akuthus til 1,6 milliarder kroner på Bispebjerg Hospital kan blive en ualmindeligt dyr affære for Region Hovedstaden.

Det skriver Jyllands-Posten fredag. 

Tilbage i november gav Klagenævnet for Udbud nemlig usædvanlig hård kritik for håndterinen af sagen, hvor vicedirektør Claes Brylle Hallqvist og byggechef Vagn Risby Mortensen stod i spidsen for hospitalet.

De to skulle have favoriseret den ene af de tre budgivere - KHR Arkitekter - i en sådan grad, at klagenævnet har afgjort, at hospitalet med vildledning, læk af fortrolige oplysninger og åbenbart usaglige handlinger i strid med udbudsreglerne gav opgaven til vinderen. 

Læs også Klagenævn kritiserer Bispebjerg Hospital for snyd med udbud

Forhøjer kravet med 2.350 procent

Både arkitektfirmaet Cowi og C.F. Møller Arkitekter har tilsammen allerede krævet 5 millioner kroner i erstatning, da det skulle dække virksomhedernes omkostninger ved at deltage i konkurrencen. 

Men nu forhøjer C.F. Møller Arkitekter kravet med 2.350 procent, således at man vil have 67,4 millioner udbetalt af Region Hovedstaden. 

Det beløb svarer nemlig til, hvad C.F. Møller Arkitekter havde tjent på at score opgaven, skriver Jyllands-Posten. 

I Region Hovedstaden skriver koncerndirektøren til avisen, at han på nuværende tidspunkt ingen kommentarer har.

Læs også Rotte på Bispebjerg Hospital: Patienter uden mad

Gav fortrolige oplysninger til vinderen

Jyllands-Posten afdækkede sidste år, at Hallqvist og Mortensen sørgede for, at KHR Arkitekter gik fra at være bedømt som det dårligste projekt til at blive bedømt som det bedste projekt.

Nævnet kalder blandt andet forløbet "særdeles påfaldende" og i strid med reglerne.

Hospitalet brød - ifølge nævnet -  reglerne ved at give fortrolige oplysninger videre til KHR Arkiteketer, således at deres bud kunne matche og stilles bedre end Cowi og C.F. Møller Arkitekter.