Arkitekt: Vandkulturhus bliver inspiration for havnebyer i hele verden

Den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma besøgte i dag København for at fortælle om sine tanker og visioner for det spektakulære byggeri på Papirøen, som skal rumme byens nye vandkulturhus.

 
 
Foto: Kengo Kuma & Associates / Cornelius Vöge

Det er vand, det handler om, så selvfølgelig foregik turen derover i en båd. 

Efter en forelæsning på Arkitektskolen ankom en kortege bestående af arkitekten selv, borgmestre, pengemænd, bygge- og projektfolk og journalister, da der i dag var rundvisning og præsentation af Københavns nye vandmekka på Papirøen.

Andre havnebyer i verden vil lade sig inspirere

- Det her projekt er et meget vigtigt projekt. Det er ikke bare vigtigt for København, men for havnebyer i hele verden i fremtiden, siger den japanske arkitekt Kengo Kuma.

quote - Det er ikke bare vigtigt for København, men for havnebyer i hele verden i fremtiden.

Kengo Kuma, Arkitekt.

Spektakulær arkitektur og et vandkulturhus i den absolutte verdensklasse.

Sådan lyder nogle af lovordene, som er væltet ned over københavnernes nye kommende kulturelle mødested. Og Kengo Kuma er overbevist om, at andre havnebyer i verden vil lade sig inspirere. 

 
 
Foto: Kengo Kuma & Associates / Cornelius Vöge

- Det er meget forskelligt fra andre havnebyer i det 20. århundrede. Vi kan ændre billedet fra den industrielle havn til den naturlige havn. Jeg vil realisere den drøm. Jeg har været i København mange gange. Og jeg ved, at havnen og byen er tæt forbundne. Kanalerne og byen er tæt forbundne. Og det er relation mellem vandet og byen, jeg gerne vil vise byen i den bygning, siger Kengo Kuma.

I det nye vandmekka bliver der mulighed for at svømme inde og ude og i opvarmet havvand mellem byggeriets tagflader.

Fakta om processen

  • Vand-kulturhuset startede ud fra københavnernes egne ideer. I foråret 2015 afholdte Københavns Kommune en idékonkurrence om en ny kultur- og fritidsfunktion på Papirøen, hvor københavnerne indsendte 160 forslag. Københavns Kommune valgte at arbejde videre med nogle af vinderforslagene, herunder at etablere en svømmefacilitet.

 

  • Københavns Kommune sendte i februar måned 2017 den internationale arkitektkonkurrence for Papirøens vand-kulturhus i udbud. Herefter udvalgte kommunen to finalister, som kvalificerede deres bud på Papirøens kommende vand-kulturhus. Nordea-fonden støttede arkitektkonkurrencen med 2,1 millioner kr.

 

 

  • I december måned 2017 blev vinderen af arkitektkonkurrencen offentliggjort, som blev Kengo Kuma & Associates / Cornelius Vöge. Den samlede udvikling af Papirøen blev påbegyndt i starten af 2018 og ventes færdig i slutningen af 2021, hvor også byggeriet af det nye vand-kulturhus forventes at være afsluttet.  
     Kilde: København Kommune

 

Stjernearkitekten Kengo Kuma, der sammen med tegnestuen Cornelius Vöge har tegnet det nye vandkulturhus.
Stjernearkitekten Kengo Kuma, der sammen med tegnestuen Cornelius Vöge har tegnet det nye vandkulturhus.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Ritzau Scanpix

Et unikt sted for borgerne

Det passer perfekt ind i vores strategi, lyder det fra Nordeafonden, som faldt pladask for projektet. Og det er kun takket være fondens donation på hele 300 millioner kroner, at projektet overhovedet ser dagens lys:

- Det, der virkelig der driver os, er indholdet - nemlig, at det jo bliver et helt unikt sted for borgerne i København og omegn - og foreningerne - til at udfolde sig, siger Peter Schütze, som er bestyrelsesformand for Nordea-fonden. 

Projektet er af høj international format og så ligger det ovenikøbet på havnens bedst beliggende plads, lyder det fra overborgmesteren: 

- Det er jo et sted, som har en emotionel virkning - det havde det i hvert fald for mig, da jeg så tegningerne første gang - det gik lige i maven på mig. Sådan tror jeg, mange vil have det, når man ser den her katedral, der rejser sig med fem pyramider i havnen, siger Frank Jensen, Soc.dem.

Turister vil valfarte dertil

Kultur- og Fritidsborgmesteren, Niko Grünfeld, Alternativet, er lige så begejstret:

- Jeg tror, det er et sted, som mange fra udlandet kommer til at besøge. Dels på grund af arkitekturen og æstetikken, men selvfølgelig også for at opleve vandkulturhuset indefra. Og så tror jeg, at rigtig mange københavnere vil komme til at tage det til sig, siger han.

 

Fakta om arkitektkonkurrencen

  • Arkitektkonkurrencen omhandlede forslag på et op til 5.000 m2 nyt vand-kulturhus med svømme- og foreningsfaciliteter, en promenade og et havnebad på Papirøen. Arkitektkonkurrencen var et internationalt EU-udbud.

 

  • Dommerkomitéen bestod af: Frank Jensen, overborgmester, Carl Christian Ebbesen, daværende kultur- og fritidsborgmester, Morten Kabell, daværende teknik- og miljøborgmester og Mogens Hugo, daværende bestyrelsesformand i Nordea-fonden, samt fagdommerne, arkitekterne Lars Steffensen og Reiulf Ramstad.
     Kilde: København Kommune

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik