I illustrationen her fremgår det formodede lokums forskellige lag tydeligt - det nederste mørke lag er menneskeafføring. Klik for at se hele billedet. Foto: Anna S. Beck

Arkæologer finder Danmarks ældste lokum fra Vikingetiden

Et lokum fra vikingetiden er gravet frem på Stevns. Det gør op med tidligere viden om tidens toiletvaner.

Arkæologer har gjort et unikt fund på en vikingeboplads på Stevns.

De har fundet det, der med stor sandsynlighed er Danmarks ældste udgravede lokum. Et to meter dybt hul, som ser ud til at være fyldt med menneskeafføring, og som formentlig har ligget inde i et lille hus.

En kulstof 14-test daterer lokummet til at være fra vikingetiden. 

Det skriver Videnskab.dk.

Arkæolog og ph.d.-studerende Anna S. Beck fra Museum Sydøstdanmark fortæller, at fundet gør op med tidligere forestillinger om toiletvanerne i vikingetiden.

- Det er ret unikt, fordi man fra historiske kilder ved, at folk på landet som regel gik ud i stalden for at besørge, fordi så kunne man bruge afføringen på markerne. Det er man gået ud fra, at man også gjorde tilbage i tiden.

- Fundet er derfor ganske unikt. Men det er ikke det samme som, at det er det eneste lokum fra denne tid. Nu skal vi selvfølgelig undersøge det noget mere, siger hun til Ritzau.

Hun var med til grave lokummet ud og håber, at de kan finde lignende andre steder.  

- Det spændende ved at finde et lokum som dette, det er, at det fortæller lidt om, hvad folk har spist og om deres sundhedstilstand på en anden måde end et skelet gør, siger Anna S. Beck til TV2 Lorry.

Læs også Her er fremtiden for den slidte Papirø

Pollenfund i hullet

To stolpehuller viser, at der formentlig var bygget et lille hus omkring hullet. I selve lokumsgruben er der også fundet rester af brændte byggematerialer. Hvorfor det brændte, vides dog ikke.

Naturvidenskabelige analyser slår fast, at det virkelig er menneskelort, som har fyldt hullet. Pollenanalyser viser nemlig, at der var et meget højt indhold af pollen, som særligt findes i honning.

- Det, som virkelig slog hovedet på sømmet, var de her pollenfund. De viser, at det ikke er dyreafføring, men højst sandsynlig menneskeafføring, siger Anna S. Beck.

Hvorfor nogen i vikingetiden fandt på at bygge et lokum, som efter alt at dømme ikke har været udbredt i samtiden, er svært at sige, forklarer Anna S. Beck.

- Vi ved, at folk i vikingetiden rejste meget ud og derfor selvfølgelig tog guld med hjem, men de tog måske også nogle gode idéer med hjem.

- Man ved, at lokummer har været brugt i bysammenhænge på denne tid i York og Dublin, siger hun. 

Hun håber, at det bliver muligt at vende tilbage til udgravningen og lave flere undersøgelser af lokummet.

- Men vi mangler midler lige nu, siger hun til TV2 Lorry.

Læs også Egon Olsen får opkaldt gade i Oslo efter sig