Arbejderne indtager Christiansborg

Det nye Folketing vil i højere grad blive præget af nye politikere, der kan svinge en hammer skifte en ble. Blandt andre socialdemokraternes mureruddannede Mattias Tesfaye.

Arbejderne flytter nu ind på Christiansborg, skriver Ugebrevet A4.

Ved folketingsvalget 18. juni blev der valgt 33 folketingsmedlemmer, der enten har arbejdet som faglærte eller ufaglærte. Det svarer til, at næsten hver femte eller 18,4 procent af de 179 folketingsmedlemmer har haft arbejdshandskerne på enten på en byggeplads, en produktionsvirksomhed, butik eller på kontor.

I det tidligere folketing var det ifølge en optælling fra Altinget.dk kun 14 procent af medlemmerne, der havde en arbejderbaggrund.

Det er ikke mindst Dansk Folkepartis store valgsejr, der baner vejen for arbejderne på Christiansborg. Alene i Dansk Folkepartis nye folketingsgruppe har 18 ud af 37 folketingsmedlemmer en baggrund som faglært eller ufaglært.

I den nye socialdemokratiske folketingsgruppe har seks nyvalgte folketingsmedlemmer en faglært uddannelse eller haft arbejde som ufaglært. Også i Enhedslistens folketingsgruppe har seks medlemmer en erhvervsbaggrund som faglært eller ufaglært.

I både SF, Konservative og Venstre er der kun et enkelt medlem med arbejderbaggrund. Og i tre partier, nemlig Radikale, Alternativet og Liberal Alliance er der ikke et eneste folketingsmedlem, der har en klassisk arbejderuddannelse som smed, sosu eller elektriker.

Det viser en optælling, som Ugebrevet A4 har gennemført.

Valgforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch vurderer, at det udelukkende er Dansk Folkepartis fremgang, som man kan takke for, at antallet af arbejdere i Folketinget er på fremmarch.

- Det er Dansk Folkeparti, der skal have æren for, at Folketinget er blevet lidt mere folkeligt og i højere grad afspejler befolkningens uddannelsesmæssige sammensætning, siger Roger Buch til Ugebrevet A4.

Optællingen viser endvidere, at 14 medlemmer af det nye folketing har mellemlange uddannelser som eksempelvis folkeskolelærer eller socialpædagog.

Hertil kommer at der er flere journalister, landmænd, direktører eller folk med en baggrund inden for militæret.

Men akademikerne er stadig i klart overtal, viser Ugebrevet A4's optælling.

I det nye Folketing har mindst 100 medlemmer titler af cand. polit., cand. jur., cand.theol. eller er i gang med at tage en akademisk uddannelse. Den mest udbredte titel i Folketinget er cand.scient.pol., hvor man har læst statskundskab.

I den radikale folketingsgruppe er det kun Marianne Jelved, der er uddannet lærer, som ikke har en lang akademisk uddannelse. Og hos Konservative udmærker formanden Søren Pape, der er uddannet speditør, sig som den eneste i gruppen, der ikke har en længerevarende uddannelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik