Antallet af voldssager er fordoblet i hovedstadsområdet

Politiet i hovedstadsområdet modtager i stigende grad anmeldelser om vold. Københavns Politi får i gennemsnit over 11 anmeldelser om dagen.

En knytnæve i ansigtet, et knivstikkeri eller slag og spark på både hoved og krop.

Voldsanmeldelser svinger i karakter og grovhed, men de hober sig op hos politiet. Antallet af anmeldelser i hovedstadsområdet er nemlig fordoblet på bare seks år.

Udviklingen er størst i Københavns Politikreds, hvor antallet af voldsanmeldelser er steget fra 1895 i 2012 til 4255 anmeldelser i 2018.

Det svarer til en stigning på 125 procent.

- Det er klart, at det giver os noget ekstra arbejde. Sådan et antal anmeldelser skal jo håndteres, og det er klart, at vi sagsbehandler dem allesammen, og så prøver vi at skabe det grundlag, der skal til, for at vi kan føre retssag og få folk dømt, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi Jesper Beuschel.

På landsplan er antallet af anmeldelser i samme periode steget med 57 procent.

Den stigning bliver blandt andet også hevet op af Københavns Vestegens Politikreds, hvor stigningen er 74 procent.

Til gengæld er stigningen mindre i Nordsjællands Politikreds med bare 40 procent, mens antallet af voldssager i Midt- og Vestsjællands politikreds er steget endnu mindre, nemlig med 37 procent.

Ikke nødvendigvis mere vold

Selvom politiet altså i stigende grad modtager anmeldelser om vold, så er vurderingen hos både politiet og Det Kriminalpræventive Råd, at der faktisk ikke er flere, der bliver udsat for vold end tidligere.

De voldsepisoder, der finder sted, ender i modsætning til tidligere oftere som en sag hos politiet.

- Vores tolerance over for vold er simpelthen blevet lavere. Ting der førhen blot blev mellem to personer, bliver i stigende grad i dag anmeldt, forklarer Ingrid Soldal Eriksen, der laver voldsanalyser for Det Kriminalpræventive Råd.

quote Bare fordi at anmeldelsestallene for vold stiger, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at vi skal gå rundt og være mere bange for at blive slået ned

Ingrid Soldal Eriksen, Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd laver hvert år store spørgeskemaundersøgelser blandt et stort og repræsentativt udsnit af befolkningen. Her spørger de, om folk har været udsat for vold inden for det sidste år.

Antallet, der svarer ja, har ligget nogenlunde stabilt mellem 50.000 og 70.000 hvert eneste år siden midten af halvfemserne. Til gengæld er der i samme undersøgelse nu flere, der svarer, at de har anmeldt volden til politiet.

En anden del af forklaringen på det stigende antal anmeldelser skyldes også en praksisændring i 2015 i Erstatningsnævnet, der betyder, at ofre for arbejdsrelateret vold nu skal anmelde vold, hvis de efterfølgende vil forsøge at få udbetalt erstatning.

- Så bare fordi at anmeldelsestallene for vold stiger, er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at vi skal gå rundt og være mere bange for at blive slået ned, lyder det fra Ingrid Soldal Eriksen.

Mest vold i hovedstaden

Undersøgelser viser også, at skadestuerne samlet set ikke modtager flere voldsofre end tidligere. Til gengæld modtager skadestuerne i Region Hovedstaden uforholdsmæssigt mange voldskader i forhold til regionens størrelse.

Se indslag om Bjørn, der i frustration startede sin egen private efterforskning, for at finde de gerningsmænd, der slog hans søn ned.

Selvom kun 32 procent af Danmarks befolkning bor i Region Hovedstaden, så modtager Region Hovedstadens skadestuer 42 procent af alle de patienter, der søger akut lægehjælp.

- Der er en større befolkningstæthed her i hovedstadsområdet, og folk rejser ind og ud af København, og man går mere i byen her, og vi ved jo, at meget af volden koncentrerer sig om nattelivet. Så der er nogle gode forklaringer på, hvorfor meget af volden centrerer sig om København, siger Ingrid Soldal Eriksen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik