Ansøgninger om julehjælp kommer tidligt i år

Fattige danskere søger allerede nu om støtte til at komme gennem julen. Fire humanitære organisationer, der uddeler julehjælp, melder alle om en markant stigning i antallet af familier, der i år ønsker julehjælp i form af enten julekurve eller gavekort. Det skriver Kristeligt Dagblad. Både Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær, Mødrehjælpen og Samvirkende Menighedsplejer meddeler, at de helt tilbage fra sommerferien har fået henvendelser fra familier, der ønsker at sikre sig julehjælp. Så tidligt og i så stort omfang har organisationerne aldrig før fået henvendelser.

Sidste år modtog de humanitære organisationer ellers rekordmange henvendelser med ønske om julehjælp, men alt peger på, at den negative rekord bliver slået i år.
"De første henvendelser begyndte at tikke ind i august, og nu tiltager de. I år får vi flere henvendelser end før, og de kommer langt tidligere end ellers. Familierne plejer ikke at henvende sig før her i oktober," siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.
Dansk Folkehjælp støttede sidste jul knap 2500 familier ud af 5000 gyldige ansøgere. I år vil bunken med ansøgere vokse til omkring 7500, vurderer Klaus Nørlem. Samme tendens gør sig gældende hos Frelsens Hær. Informationschef Lars Lydholm oplyser, at organisationen sidste år var i stand til at yde julehjælp til 7000 familier ud af knap 9500 ansøgere. Ansøgertallet vil med garanti stige i år, for Frelsens Hær modtog allerede for flere måneder siden de første ansøgninger og har siden da modtaget flere ansøgninger og henvendelser end normalt. Derudover har organisationen aldrig oplevet flere henvendelser om hjælp til gældsrådgivning og feriestøtte end i år.
"Den økonomiske krise har - og havde også sidste år - selvfølgelig lidt at gøre med stigningen, men krisen er langtfra den største årsag. Selvom vi havde et økonomisk opsving i 2004-2006, kæntrede behovet for julehjælp virkelig i de år på grund af loftet på kontanthjælp og starthjælp," siger Lars Lydholm.
Samme melding kommer fra seniorforsker Steen Bengtsson ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Han er ikke overrasket over det større behov.
"Der er i dag flere mennesker, som har meget lidt i forhold til for nogle år tilbage. Og der bliver tilsyneladende flere og flere. Det hænger sammen med de lofter, der indføres - eksempelvis kontanthjælpsloftet," siger han.
Socialdemokraterne og SF bebudede for få dage siden i et fælles udspil mod fattigdom, at de vil fjerne kontanthjælpsloft og starthjælp. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), som har det politiske ansvar for kontanthjælpen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik