Ansatte på omstridt jobcenter udsat for voldstrusler

Medarbejderne ved Jobcenter Lærkevej i København føler sig ofte truet af borgerne. Mere end en fjerdedel af dem har inden for det seneste år oplevet trusler om vold én eller flere gange fra en borger.

Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået fra Københavns Kommune i alle kommunens jobcentres arbejdspladsvurderinger, nogle steder kaldet trivselsmålinger.

Den seneste måling fra Center for Jobindsats - som er centret, der ligger på Lærkevej i det københavnske nordvestkvarter - viser, at 27 procent af medarbejderne har oplevet trusler om vold fra borgere det seneste år. De 27 procent er samtidigt en stigning, hvis man ser på centrets forrige trivselsmåling fra 2015, hvor 21 procent modtog trusler.

Ifølge jobcenterchef Maria Boje hænger det blandt andet sammen med, at regeringen i 2016 strammede reglerne for kontanthjælp. Ændringerne betød, at mange fik besked på, at deres ydelse blev lavere. 

- Flere borgere mærkede altså en relativt stor økonomisk forandring af deres forsørgelsesgrundlag. En økonomisk usikkerhed som mange af vores borgere havde og har svært ved at forstå, og det resulterede desværre i en række flere episoder og trusler til medarbejderne, siger Maria Boje til Avisen.dk.

Det omstridte jobcenter Lærkevej i København har flere gange været centrum for diskussion om reformer i de seneste måneder. Centret har været omdrejningspunkt for flere demonstrationer blandt andet fra gruppen Jobcentrets Ofre om en stram tilgang til førtidspension.

Jobcentret på Lærkevej topper en kedelig statistik, da det ligger markant højere end kommunens andre jobcentre, men også over landsgennemsnittet for trusler om vold.

quote Det er trist, men desværre ikke overraskende. Sagsbehandlingen bliver i hvert fald ikke bedre af, at der er nogle, der bliver truet.

Rasmus Balslev, Socialrådgiverforeningens formand for Region Øst

Det er klart det jobcenter i København, hvor de ansatte udsættes for flest trusler. I kommunens resterende centre har henholdsvis syv procent og 12 procent af de ansatte modtaget trusler om vold. Det giver Jobcenter Lærkevej mere end dobbelt så mange og fire gange så mange trusler om vold.

Jobcentret ligger også langt over landsgennemsnittet. I en rundspørge, som HK Kommunal lavede i 2016 blandt deres medlemmer på jobcentre i hele landet, svarede 9,7 procent af landets jobcenter-medarbejdere, at de har været udsat for trusler om vold. HK Kommunal repræsenterer sammen med Socialrådgiverforeningen en anddel af medarbejdergruppen hos jobcentrene. 

At blive udsat for trusler kan have en lang række psykiske konsekvenser for medarbejderen, deriblandt at gå udover trivsel og arbejdsglæden, vurderer psykolog ved arbejdsmedicinsk klinik i Herning, Lars Peter Andersen, der har forsket i arbejdsrelateret vold.

- Det kan påvirke i den grad, at du bliver bange for at gå på arbejde og møde borgeren igen. I værste tilfælde kan det blive så slemt, at man må sygemelde sig, for eksempel med depression, siger Lars Peter Andersen.

Dansk Socialraadgiverforening, der repræsenterer flere af jobcentrets ansatte mener, at der skal tages hånd om problemet her og nu.

- Det er trist, men desværre ikke overraskende. Sagsbehandlingen bliver i hvert fald ikke bedre af, at der er nogle, der bliver truet, siger Socialrådgiverforeningens formand for region øst, Rasmus Balslev.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik