Ansatte i Gladsaxe: Rygeforbud er gået over gevind

Gladsaxe Kommune er én af i alt femten kommuner, der nu har indført et totalt rygeforbud. Det har medført en enkelt fyring, skriver Politiken mandag.

De ansatte i Gladsaxe Kommune har nu i flere år oplevet, at arbejdsgiveren blander sig i deres rygevaner. 

I 2010 blev medarbejderne i hjemmeplejen eksempelvis tilbudt rygestopkurser.

I 2012 blev det forbudt at ryge på matriklen, og 1. januar 2015 blev det totale rygeforbud så iværksat. 

Kommunen er én af i alt femten kommuner, som i de seneste fem år har tvunget rygerne til at skodde cigaretterne, skriver Politiken mandag.

Men flere af medarbejdere, som avisen har talt med, føler sig jaget unødvendigt. 

- Det er jo ikke den røgfri arbejdstid, der får folk til at stoppe, det får bare rygerne til at føle sig jaget vildt. Det er rigtig godt, at arbejdspladsen sætter fokus på rygning og tilbuder rygestopkurser til medarbejderne, men jeg synes, det er gået over gevind, fortæller hjemmesygeplejerske Betina Jessen.

Også sosu-assistent Johnny Madsen føler sig presset for hårdt af kommunes nye regler.

 

- Vi holder meget færre pauser, der er faktisk kun frokostpausen tilbage. Dengang man stadig måtte ryge, var rygerne gode til at tage ikkerygerne med under armen, så alle fik en pause og noget frisk luft i ny og næ.

En enkelt medarbejder har endda oplevet, at borgerne er blevet skuffede. 

- Dengang jeg stoppede, var der mange af de ældre borgere i hjemmeplejen, der sagde: Åh nej, kan vi så aldrig ryge en cigaret sammen igen?, fortæller træningsassistent Pia Kristensen. 

Alle tre har dog skåret ned på deres tobaksforbrug. 

Gladsaxe Kommune traf beslutningen om at forbyde cigaretterne tilbage i 2013, og processen har været en succes, mener kommunens kommunakationschef Tine Vedel Kruse.

Medarbejderne har nemlig været inddraget hele vejen og haft god tid til at vænne sig til tanken om en røgfri arbejdsdag, før forbuddet trådte i kraft i 2015. 

Hun fortæller, at det kan være svært at tjekke, hvorvidt medarbejderne faktisk overholder reglen, så forbuddet bygger i høj grad på tillid.

Bliver medarbejderne opdaget i at snige sig til en cigaret i arbejdstiden, har lederen pligt til at tage en samtale med den ansatte, der overtræder reglen, og i gentagelsestilfælde kan det føre til afskedigelse.

En enkelt medarbejder er faktisk allerede blevet fyret. 
 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik