Anna Mee betaler nu leje af rådhushal: Jeg er blevet klogere

Borgmesteren betaler for privat brug af både rådhushal og kantine hos murerfirma.

01:28

Video: TV 2

Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, Radikale Venstre,  lægger sig nu fladt ned og tilbagebetaler 65.000 kroner for leje af den store sal på Københavns Rådhus til sin private bryllupsreception i august, skriver Politiken.

Men uanset det er det jo ikke rimeligt, at jeg som politiker skal have en mulighed, som andre ikke har. Derfor betaler jeg

Anne Mee Allerslev

Lokalet fik hun ellers dengang stillet til rådighed kvit og frit. 

Indrømmelsen kommer mere end fem uger efter, at sagen kom frem. Her kritiserede en række eksperter, at politikere benytter sig af den slags privilegier, andre ikke får.

- Ja, jeg har været for længe om at træffe denne beslutning, men jeg giver kritikerne ret. Jeg har været meget - og nok også for meget - fokuseret på, om reglerne formelt set var overholdt. Men uanset det er det jo ikke rimeligt, at jeg som politiker skal have en mulighed, som andre ikke har. Derfor betaler jeg, siger Anna Mee Allerslev til Politiken.

Læs også Anna Mee lånte Rådhushallen gratis: Nu kræver tilsyn udtalelse

Borgmesteren har hidtil henvist til, at partiernes gruppeformænd for fem år siden mundtligt blev enige om, at borgerrepræsentationens medlemmer kan leje lokaler uden beregning. Den aftale er i øjeblikket genstand for en ekstern undersøgelse - men den vil Anna Mee Allerslev ikke afvente.

- Jeg meddeler nu økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationens sekretariat, at jeg gerne vil betale de 65.000 kroner, og så afventer jeg at få en faktura, fortæller hun.

Læs også Populært pizzeria lukket efter drab på teenagesøn

Ud fra samme argument om rimelighed har borgmesteren også besluttet at betale for sin brug af en kantine hos samarbejdsparterne i et murerfirma, som hun ellers fik stillet gratis til rådighed til en privat fest ved sin 30-års fødseldag.

Lånet af den gratis kantine har borgmesteren ellers hidtil argumenteret for ikke havde noget med sin borgmestergerning at gøre, men skyldtes, at hun og direktøren for firmaet er »politiske venner«. Og at det derfor var en rent privat sag.

- Men jeg betaler også for det, fordi det er vigtigt for mig ikke at fremstå som om, at jeg har særlige muligheder qua min position, forklarer Anna Mee Allerslev.

OVERBLIK: Anna Mee Allerslev's problematiske fester

 •  12. september: BT skriver, at Anna Mee Allerslev kvit og frit har lånt rådhushallen på Københavns Rådhus til sin egen bryllupsreception i august 2017.

  Skatteeksperter vurderer, at værdien af lokalelånet er 65.000 kroner, som der skal betales skat af. Det agter Anna Mee Allerslev ifølge BT at gøre. Lokalet må ikke normalt udlejes til medlemmer af borgerrepræsentationen til private arrangementer. 

  Det er dog alligevel en administrativ praksis i kommunen. Her får politikerne lov til at bruge lokalerne, hvis de står ledige. Anna Mee Allerslev bestilte lokalerne et år forinden.
   
 • 13. september: Anne Mee Allerslev siger til BT, at hun vil bede Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune om at få foretaget en ekstern undersøgelse af Borgerrepræsentationens regler på området for udlejning af lokaler.

  Derudover oplyser hun, at hun vil betale 17.316,25 kroner tilbage for maden til en fødselsdagsreception, som hun holdt i 2014 i forbindelse med hendes 30-års fødselsdag.

  Ifølge borgmesteren fulgte sekretariatet reglerne for officielle, offentlige runde fødselsdagsreceptioner. Derfor sendte de ikke regningen videre dengang i 2014. Alligevel vil hun nu betale forplejningen.
   
 • 13. september: Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune påtager sig ansvaret for afregningen af Anna Mee Allerslevs lån af Rådhushallen. Økonomiforvaltningens direktør, Peter Steengaard Mørch, siger efterfølgende, at reglerne for udlån af Rådhusets lokaler skal strammes op.
   
 • 13. september: Statens vagthund på området - det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen - beder Københavns Kommune om en udtalelse i sagen for at vurdere, om der skal igangsættes en tilsynssag.
   
 • 5. oktober: BT afslører, at Anna Mee Allerslev fik stillet et festlokale gratis til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30 års fødselsdagsfest i 2014. Øens Murerfirma har et tæt samarbejde med Anna Mee Allerslevs forvaltning.

  Hun har flere gange fremhævet virksomhedens sociale indsats, og Allerslev var som medlem af dommerkomitéen også med til at give Øens Murerfirma Københavns Erhvervspris 2017.
   
 • 18. oktober: Anna Mee Allerslev oplyser, at hun betaler 65.000 kroner for leje af rådhushallen til sin bryllupsreception.
Kilder: BT, Ritzau. 

Læs også 22-årig mand fængslet igen efter mystisk bådulykke


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret