Anklage: Unge samlede oplysninger om yderste højre

Byretten indleder straffesagen mod syv unge, der på kryds og tværs er tiltalt for hærværk, vold og hacking.

Systematisk overvågning og indsamling af oplysninger om politiske modstandere på den yderste højrefløj er omdrejningspunktet i anklageskriftet mod syv yngre radikale antifascister, der nu får deres sag afgjort i Københavns Byret.

Efterforskningen af sagen, der fra begyndelsen involverede Politiets Efterretningstjeneste og var lagt an som en terrorsag, har taget tre et halvt år.

Terrormistanken er faldet til jorden, og ingen er tiltalt for forstyrrelse af samfundsordenen, når straffesagen fredag indledes i byretten. I stedet er de syv mænd på kryds og tværs tiltalt for vold, hærværk og hacking.

Kun én person er tiltalt for alle punkter

Kun en 27-årig mand, som anses for at være hovedmanden, er tiltalt for det hele, mens en jævnaldrende mand kun er tiltalt for forsøg på vold.

Resten, der er mellem 28 og 32 år, har ifølge anklagemyndigheden medvirket ved et eller flere af anklageskriftets fem forhold.

Fire af mændene er tiltalt for som medlemmer af researchkollektivet Redox i løbet af omkring fire år at have skaffet sig private oplysninger om mindst 6000 personer og foreninger på den yderste højrefløj.

Ved hjælp af hacking skal de ifølge anklageskriftet have skaffet sig adgang til passwords, e-mails og referater.

Ifølge anklagemyndigheden er oplysningerne blevet opført i et register og brugt til at udpege ofre for vold og hærværk.

Sagen har taget så lang tid pga de store mængder data

Sagen begyndte at rulle den 28. februar 2010, da politiet og PET beslaglagde en bærbar computer og en server i Fredericia, hvor oplysningerne blev delt.

Den dag blev den første anholdt, mens han var i færd med at overvåge nazisternes hovedkvarter i Greve uden for København. I månederne efter fulgte flere anholdelser. Alle er dog for længst løsladt igen.

At efterforskningen af sagen har taget så lang tid, skyldes ifølge anklager Maria Cingari, Københavns Politi, ikke mindst de store mængder af data, som blev beslaglagt.

Nogle af de forurettede fra den yderste højrefløj skal afgive forklaring i retten i løbet af sagens 10 retsmøder. Dommes ventes midt i oktober.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik