Anker Jørgensen får plads ved sin yndlingspølsevogn

De efterladte børn er alle tilfredse og beærede over valget.

Da Anker Jørgensen døde i en alder af 93 år i foråret 2016, startede debatten om, hvorvidt den tidligere socialdemokratiske statsminister skulle have en gade eller plads opkaldt efter sig.

Nu har Københavns Kommunes vejnavneudvalg så lagt sig fast på, at Den Røde Plads på hjørnet af Borgbjergsvej og Gustavs Bangs Gade i Sydhavnen skal opkaldes efter statsmanden. 

Og det falder i god jord hos Ankers Jørgensens børn, som har været i mailkorrespondance med kommunen. 

- Det er rigtig gode tanker, der er bag forslaget, skriver datteren Mette Kvist Jørgensen blandt andet. 

- Rigtig god ide, skriver sønnen Peter Kvist Jørgensen.

En mand af Sydhavnen

Også sønnen Lars Kvist Jørgensen er svært begejstret. 

Han fremhæver pladsen som et godt sted, da det er i nærheden af familiens gamle hjem. 

Anker Jørgensen sov godt nok stille ind på sit plejehjem i Valby, men han boede nemlig 45 år på Borgbjergsvej i Sydhavnen.

-  Det er i kvarteret, hvor han boede og ikke et eller andet sted med nybyggeri med dyre ejerlejligheder. De fleste af dem, der bor i området, har et forhold til ham. De har alle mødt ham, og de fleste har sikkert også snakket med ham, skriver han. 

Hjørnet af Gustavs Bangs Gade og Borgbjergsvej bliver i folkemunde kaldt
Hjørnet af Gustavs Bangs Gade og Borgbjergsvej bliver i folkemunde kaldt
Foto: Google maps

Pølsemanden blev en god ven

Skæbnen vil faktisk, at Anker Jørgensen selv havde et helt særligt forhold netop til det sted, der nu bliver hans egen plads. 

Sønnen tilføjer nemlig, at der engang lå en pølsevogn ud for posthuset, som blev bestyret af en fyr fra Italien:

- Ham besøgte min far tit, og han blev i øvrigt inviteret med til min fars 70 års familiefødselsdag i sommerhuset. Det er selvfølgelig uden betydning i det store perspektiv, men det viser at det var et sted, som også betød noget for min far, og hvor han tit kom forbi, skriver han. 

Vejnavnenævnet lægger da også vægt på netop det faktum, at Anker Jørgensen var afholdt i området i instillingen til Teknik- og Miljøudvalget, der tager endelig stilling til idéen mandag den 14. august. 

Et politisk kvarter

Der er lagt op til, at navneændringen allerede vil træde i kraft fra 1. oktober. 

- Mange af vejene i samme kvarter i Sydhavn er opkaldt efter politiske personligheder, f.eks. Borgbjergsvej, Gustav Bangs Vej, Louis Pios Gade og Peter Sabroes Gade. Navnet Anker Jørgensens Plads vil derfor passe godt sammen med de eksisterende vejnavne, skriver teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, der også er formand for Vejnavnenævnet, i indstillingen. 

Anker Jørgensen var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987 og statsminister i to perioder fra henholdsvis 1972 til 1973 og fra 1975 til 1982.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik