Anerkendte tegnestuer dyster om at designe besøgscenter ved Stevns Klint

Besøgscenter ved UNESCO-stedet Stevns Klint skal tegnes af en af fire kendte tegnestuer, der de kommende måneder skal komme med bud på design.

Et besøgscenter skal opføres ved Boesdal Kalkbrud, der skal fungere som indgangsportal til naturvidunderet Stevns Klint.

Som bare et Danmarks syv områder på UNESCOs verdensarvsliste er klinten ud mod Østersøen en turistattraktion med uudnyttet potentiale.

Det har kommunen fundet ud af og samlet opbakning og tilsagn om 80 millioner kroner til etablering af besøgscenter med formidling for verdensarven.

Og til at tegne dette har Stevns Kommune nu udvalgt de fire tegnestuer, der skal konkurrere om at designe den prestigiøse bygning.

Det oplyser Stevns Kommune i en pressemeddelelse.

En af disse tegnestuer skal tegne besøgscenteret

  • Dorte Mandrup A/S, der er blandt Danmarks mest anerkendte i udlandet. Tegnestuen har før tegnet besøgscentre for verdensarvssteder med Vadehavscenteret og besøgscentret for Ilulissat på kanten af den grønlandske isfjord. I TV 2 Lorrys område kan man finde adskillige af tegnestuens bygninger. Specielt på Amager har Dorte Mandrup opført meget, blandt andet Prismen, Amager Børnehus, Sundbyøsterhallen, Tårnby Rådhus og Kvarterhuset i Jemtelandsgade.

 

  • Henning Larsen Architects A/S er også blandt Danmarks absolutte sværvægtere. I København kan man finde flere bygninger af tegnestuen. Blandt andet Operahuset, IT-universitetet, Nordea-hovedkvarteret og CBS for blot at nævne et par stykker.

 

  • Praksis Arkitekter har hjemme i Nordhavn i København og er fornylig nomineret til den prestigefyldte EU Mies Award 19 for Forskerboligerne i Carlsbergbyen. Mange af tegnestuens projekter finder man på Fyn, men Praksis Arkitekter har også designet bygninger i TV 2 Lorrys område - blandt andet Frihavnstårnet i Nordhavn.

 

  • entasis er den fjerde tegnestue udvalgt til konkurrencen. De er blandt andet kendt for hovedindgangen til Zoologisk Have i København og flere af Pelican Storage's bygninger i hovedstaden.​​​​

- Vi har valgt netop disse fire, fordi de har vist, at de evner at skabe bygninger, der indpasser sig i landskabet med respekt for dets kvaliteter. De arbejder med stofligheden, så der bliver en naturlig sammenhæng mellem stedet og den bygning, de tilfører, siger Per Røner, formand for Fonden Stevns Klint Besøgscenter.

Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud indtil 1978. I kalkbruddet står stadig Pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, en mindre tørrelade, samt resterne af to skaktovne.

Besøgscentret skal placeres nede i kalkbruddet, og skal tage hensyn til både udsigt oven for bruddet, bruddets form samt bygninger i bruddet.

Boesdal Kalkbrud skal huse besøgscenteret. Pyramidebygningen og kalkbrudet var aktivt indtil 1978.
Boesdal Kalkbrud skal huse besøgscenteret. Pyramidebygningen og kalkbrudet var aktivt indtil 1978.
Foto: Stevns Kommune

I maj 2019 afgør bedømmelsesudvalget konkurrencen, hvorefter projektering og byggeproces går i gang. Besøgscentret forventes indviet i slutningen af 2021.

I oktober fik Stevns tilsagn om støtte på 80 millioner kroner til etablering af besøgscenter med formidling for verdensarven. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter med 50 millioner kroner, 15 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt 15 millioner kroner fra Augustinus Fonden.

Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 millioner år siden var medvirkende til at mere end 50 procent af alt liv på jorden uddøde.

TV 2 Lorry besøgte Stevns Klint denne sommer. Se indslaget om verdensarven ved vandet i indslaget her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik