Foto: TV2/Lorry

Ammoniak er bombe under Københavns kødby

Tusinder af unge københavnere fester i weekenden oven på tonsvis af farlig ammoniak i Kødbyen.

Kødbyen i København var tidligere, som navnet fortæller, arbejdsplads for masser af slagtere og andre erhvervsdrivende i kødbranchen.
     
I dag fester tusinder af københavnere hver weekend i Kødbyen, der er forvandlet til et populært forlystelsesområde. Men fra flere sider advares nu om, at de unge mennesker danser på en tikkende bombe af farlig ammoniak, skriver politiken.dk.
     
Siden 1934 har et anlæg med tonsvis af ammoniak sikret, at slagterne i Kødbyen kunne køle deres madvarer ned.
     
Men efter at restauranter, barer og gallerier er rykket ind, advarer eksperter og brandvæsen om, at det kan gå frygtelig galt i tilfælde af et større ammoniakudslip.
     
12 ton ammoniak og fulde mennesker er en dårlig cocktail, mener brandinspektør Kristian Levy fra Københavns Brandvæsen.
     
- For det første er ammoniak farlig i sig selv, og for det andet ville det være vanskeligt at håndtere i en natklub. Det ville være en katastrofe. Selv om man måske kan klare ret høje koncentrationer, ville panikken i sig selv være farlig, hvis mange mennesker er samlet, siger Kristian Levy.
     
Det er forskel på at håndtere et udslip, hvor 30 slagteriarbejdere, der er trænet i evakuering, skal forlade bygningen - og en situation, hvor man skal tømme en natklub af panikslagne gæster, tilføjer han.
     
Ifølge politiken.dk sker der faktisk udslip af ammoniak fra det gamle rørsystem med jævne mellemrum. Flere gange i så høje koncentrationer, at der er slået "Høj alarm".
     
Kun fordi brandfolk fra tre københavnske brandstationer har været hurtigt fremme med særligt kemikalieudstyr, er det lykkedes at få bugt med udslippene, inden der skete noget alvorligt.
     
Kemiekspert Rolf W. Berg siger, at det ville medføre sundhedsfare for et stort område i København, hvis der går hul på en af tankene i Kødbyen.