Amerikansk lakplade-entusiast vild med Leifs exceptionelle samling

Leif Druedahl har overtaget et dødsbo og flere end 100.000 lakplader. Den store samling har lokket en lakpladeentusiast helt fra USA til Roskilde.

03:06

Dansk samling af 78´ere vækker internatioal interesse

I et hønsehus i Roskilde ligger der noget ganske særligt. Så særligt at Bob George fra New York er blev lokket hele vejen til den sjællandske stationsby.

Det tillokkende er 25 ton lakplader med dansk og europæisk musik. Pladerne lå oprindeligt i en lejlighed på Vesterbro.

- Det er jo musik, som vores forældre og bedsteforældre har hørt, så det er jo en væsentlig del af vores kulturarv, fortæller Leif Druedahl til TV 2 Lorry. 

Leif Druedahls mission er at digitalisere og dermed bevare den gamle musik.

- Udover at bevare, så synes jeg også, det er vigtigt, at det bevarede bliver stillet til rådighed for alle, der er interesseret i at opleve den kulturarv.

Og nu har omverdenen også fået øjnene op for den enorme samling af plader produceret imellem 1900 og 1958.

Hans utrolige hønsehus og garage var fyldt til randen, da jeg kom her første gang.

Bob George

Bob George er fra New York og han er selv 78´er entusiast. Han har taget turen over Atlanten til hønsehuset i Roskilde, hvor de mange plader er opmagasineret.

Første gang han så Leif Druedahls samling, var han imponeret.

- Hans utrolige hønsehus og garage var fyldt til randen, da jeg kom her første gang.

Nu er Bob George kommet tilbage for at pakke og sende 6.000 til 7.000 lakplader til Philadelphia i USA, hvor de skal digitaliseres og dermed få nyt liv på nettet.

Men vil amerikanerne overhovedet høre gammel dansk musik?

- Alle stiller sig selv det spørgsmål. Hvorfor vil nogen høre dansk musik? Vi ved, at 800.000 mennesker vil høre, i det mindste, en lille smugle af musikken. Når det bliver digitaliseret, så kan alle høre musikken og kommentere på den, lyder forklaringen fra Bob George. 

Det er jo musik, som vores forældre og bedsteforældre har hørt, så det er jo en væsentlig del af vores kulturarv. 

Leif Druedahl

Leif Druedahl får hver uge tilbudt at modtage flere 78 ´er plader. Han holdt op med at tælle, da hans samling rundede 130.000.

Foreløbig har han i sit lille studie digitaliseret 22.000 plader. Så han er kun glad for, at en amerikaner vil hjælpe ham.

- Jeg synes, det er strålende, fordi når jeg gerne vil bevare og formidle, så kan det stort set kun være i Danmark. Nu når de henter dem, så bliver det formidlet til hele verden.

02:52

Leif Druedahl har kørt over 100.000 historiske plader fra Vesterbro til Roskilde. Nu vil han registrere og digitalisere dem alle.

Luk video

Bob George fra New York regner med at komme tilbage og hente endnu flere lakplader hos Leif Druedahl på et senere tidspunkt.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik