Ambulancer deler bamser ud til børn - men de mangler flere

Region Hovedstadens Akutberedskab har brug for flere strikkere og hæklere, som vil gøre en forskel for børn, der bliver kørt i ambulance.

De er ikke større end, at de kan passe ned i en lille lomme, eller ligge inden i en lille barnehånd.

De kaldes lommevenner, og de er fast inventar i ambulancer og akutlægehelikoptere.

Og så er de små tøjdyr med til at skabe tryghed for børn, der skal transporteres af akutberedskabet.

Det kan nemlig være en meget overvældende situation at køre i ambulance, især når man er barn; en kaotisk og uvant situation, hvor både forældre og barn er bange, og hvor man sjældent har husket yndlingsbamsen eller nussekluden.

Region Hovedstaden søger frivillige, der vil hækle og strikke tøjdyr til børn.

Dorthe Siig Jørgensen er koordinator for frivillige, der strikker og hækler lommevenner til regioners akutberedskab.

De små bamser, som skal skabe tryghed og flytte opmærksomheden væk fra det ubehagelige, når man som barn er kommet til skade og bliver hentet med ambulance eller lægehelikopter, er nemlig altafgørende i en væmmelig situation.

- Jeg kan have 135 bamser ad gangen i min fryser, siger Dorthe Siig Jørgensen, der er koordinator og kontaktperson for de frivillige lommevenstrikkere i Facebookgruppen Lommeven Region Sjælland og de øvrige regioner, til TV 2 Lorry.

quote Den lille bamse fjerner fokus fra frygt og smerte hos barnet, så jeg kan udføre mit arbejde

Beat Mathez, ambulancebehandler

De såkaldte 'Lommevenner' som hjælper børn når de bliver kørt i ambulance.
De såkaldte 'Lommevenner' som hjælper børn når de bliver kørt i ambulance.
Foto: Region Hovedstadens Akutberedskab

De små bamser ender hos Dorthe Siig Jørgensen, efter at de frivillige har lagt en sidste hånd - eller strikkepind - på bamserne. De skal vaskes, nedfryses og pakkes i små poser, inden de ender i ambulancerne rundt omkring i landet. Nedfrysningen slår bakterier ihjel, og vask, som foregår hjemme hos Dorthe Siig Jørgensen selv, er selvfølgelig med Neutral vaskepulver.

- Der er helt frit slag hvad angår udseende på de små bamser. Vi har strenge krav, når det kommer til materiale, og at der ikke må sidde små dutter og dimser, som små børn kan få galt i halsen. Men ellers er det op til den enkeltes fantasi, siger Dorthe Siig Jørgensen til TV 2 Lorry.

quote Jeg kan have 135 bamser ad gangen i min fryser

Dorthe Siig Jørgensen, koordinator

Bamser skaber tillid

Det er noget helt særligt at få lov at overrække en lommeven til et barn, som ligger og er bange og måske har meget ondt.

Det ved Beat Mathez alt om.

Han arbejder som ambulancebehandler på Station Fælledvej i Region Hovedstadens Akutberedskab. For ham er det afgørende, at han kan give et utrygt barn i en meget uvant situation noget trygt og blødt at holde om, midt i en oftest kaotisk situation.

- Hvis tillidsbåndet ikke er skabt fra starten af i ambulancen, så har jeg tabt. Den lille bamse fjerner fokus fra frygt og smerte hos barnet, så jeg kan udføre mit arbejde, siger Beat Mathez.

Han er stor fortaler for ordningen med de små tryghedsbamser, som han har været med til at få sat i værk i Region Hovedstaden.

5000 bamser om året

De små bamser bliver både lavet af frivillige, og koordinatoren Dorthe Siig Jørgensen og Beat Mathez bruger såmænd også deres egen fritid på at få bamserne ud i samtlige ambulancer.

I Region Hovedstaden lander der årligt omkring 5000 bamsevenner hos børn, som har kørt i ambulance eller lægehelikopter. Derfor skal der produceres en del bamser, konstater Dorthe Siig Jørgensen.

- Lige nu mangler der cirka 600 bamser til levering i ambulancer i november og december måned.

- Der er perioder, hvor der kommer mange ind, og så er der også perioder, hvor der ikke kommer så mange ind. Vi havde en kvinde på Frederiksberg, som producerede helt vildt mange, men hun er lige blevet bedstemor, så nu kan det godt mærkes at der ikke er så mange som der plejer at være, siger Dorthe Siig Jørgensen.

De små bamsevenner er pakket og klar til at komme ud i samtlige ambulancer og lægehelikoptere.
De små bamsevenner er pakket og klar til at komme ud i samtlige ambulancer og lægehelikoptere.
Foto: Region Hovedstadens Akutberedskab

- Derfor vil vi også meget gerne have endnu flere frivillige lommevensstrikkere, så vi altid kan levere bamser til ambulancer og lægehelikoptere, siger Dorthe Siig Jørgensen.

"Du får lige en ven"

For Beat Mathez er de små bamser et helt unikt arbejdsredskab at have i hverdagen. Også demente har stor gavn af de små bløde bamser, fordi de bliver trygge og rolige af at have noget i hænderne.

Alt sammen noget som gør et hektisk arbejde nemmere for den dedikerede ambulancebehandler.

- Hos børn skal man huske, at forældrenes signaler er altafgørende for den behandling barnet skal have. Bamsen skaber en løssluppen stemning, og gennem den, kan jeg nærme mig barnet. Jeg starter altid med at sige 'du får lige en ven', og så fortæller jeg, at der er nogen, som har har tænkt på barnet og lavet den her bamse til dig. Så viser jeg på bamsen, hvad der skal ske med barnet om lidt, og på den måde bliver det hele afmystificeret lidt, siger Beat Mathez.

quote Forældrenes signaler er altafgørende for den behandling barnet skal have. Bamsen skaber en løssluppen stemning

Beat Mathez

Pigen, der mistede sin bamse

Dorthe Siig Jørgensen er af flere omgange også blevet bekræftet i vigtigheden af lommevennen, og særligt én historie har gjort stort indtrykt på hende.

- En mor henvendte sig i gruppen, fordi hendes datter havde mistet sin bamse, som hun kaldte 'Hoppe'.

- Det var så tilfædligvis min mors nabo, som havde strikket den, hun havde mistet, og hun strikkede en ny som var helt magen til. Pigen blev lykkelig. Det var helt fantastisk, fortæller Dorthe Siig Jørgensen, mens hun griner.

Lola Jensen roser de frivillige

Den kendte familievejleder Lola Jensen har også bidt mærke i de frivilliges arbejder. I et opslag på gruppens facebookside takker hun de frivillige bamsestrikkere for at have hjulpet hendes to børnebørn, som hver fik en lommeven, som blev en god ven at holde i hånden.

For Dorthe Siig Jørgensen er det - trods det ekstra arbejde - dejligt at kunne gøre en forskel for børnene, som oplever at komme med ambulance.

Også selvom fryseren ofte er fyldt op med bamser. Hun gør dem helt klar fra de kommer ind, til de sendes ud til ambulancer og lægehelikoptere.

- De skal jo være rene og vaskede, og de skal fryses ned, så alle bakterier dræbes. Og skulle det ske at én er fyldt med uld istedet for polyester, så får den bare en lille operation, siger Dorthe Siig Jørgensen.

Man kan melde sig ind i gruppen 'Lommeven region sjælland og de øvrige regioner', og så kan man ellers bare gå igang med strikkepindene, hvis man skulle have lyst til at skabe en god oplevelse i en dårlig situation for et barn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik