Ambassade fik 63 parkeringsbøder, men betalte kun én

Ambassaderne betaler i gennemsnit kun hver tredje p-bøde. Kommunen er magtesløs.

Når Københavns Kommunes parkeringsvagter udskriver parkeringsbøder til udenlandske diplomater, tyder det på, at bøderne ofte bare bliver krøllet sammen og smidt væk.

Sidste år blev der givet 555 p-bøder til udenlandske ambassader og organisationer med diplomatstatus. Men kun en tredjedel af bøderne blev betalt, viser en ny opgørelse fra Københavns Kommune, som TV 2 Lorry har fået indsigt i.

Der tegner sig samtidig et billede af, at det er en mindre skare af ambassader, der står for størstedelen af de ubetalte bøder.

Herunder kan du se en top-10 liste* over de lande, hvis ambassader får flest bøder i København.
*Kilde: Københavns Kommune

Den største synder er uden sidestykke det lille vestafrikanske land Benin.

Landets ambassade fik sidste år 63 parkeringsbøder svarende til mere end én p-bøde om ugen. Men ud af de 63 p-bøder blev kun en enkelt betalt. Så ambassaden mangler fortsat at betale 31.620 kroner.

Benins ambassade ligger i Hellerup. Ifølge ambassadens hjemmeside huser bygningen - udover ambassadøren - fem diplomater, en sekretær og to chauffører.
Benins ambassade ligger i Hellerup. Ifølge ambassadens hjemmeside huser bygningen - udover ambassadøren - fem diplomater, en sekretær og to chauffører.
Foto: Google maps

På en lidet flatterende anden- og tredjeplads finder man Georgien og Ungarns ambassader, der sidste år havde henholdsvis 32 og 27 ubetalte p-bøder.

I København koster en parkeringsbøde fra kommunen 510 kroner, og med 366 ubetalte styks ligger der et tilgodehavende hos ambassaderne på cirka 187.000 kroner - alene i 2017. 

Beskyttet af immunitet

Ifølge centerchef for Center & Parkering, Jes Øksnebjerg, er det dog begrænset, hvad kommunen selv kan gøre for at kratte pengene ind.

quote Vi har en forventning om, at de selvfølgelig betaler deres afgifter på lige fod med hr. og fru Danmark.

Jes Øksnebjerg, centerchef for Center & Parkering, Københavns Kommune

For det første er diplomaterne beskyttet af immunitet, som gør, at de ikke kan retsforfølges i det land, de er udstationeret i. Denne helt særlige status følger den over 50 år gamle Wiener-konvention, som stort set alle lande i verden har underskrevet.

Og for det andet, så er det ikke kommunen, men derimod den såkaldte Protokollen under Udenrigsministeriet, som har kontakten med ambassaderne, forklarer Jes Øksnebjerg.

- Det er ikke sådan, at ambassaderne snakker med os, og at vi snakker med dem. Det går alt sammen gennem Udenrigsministeriet, siger Jes Øksnebjerg.

Forventer bøder bliver betalt  

- Vi har en forventning om, at de selvfølgelig betaler deres afgifter på lige fod med hr. og fru Danmark. Derfor sender vi også løbende denne her liste til Udenrigsministeriet, så de kan tage det med i deres dialog med ambassaderne, siger Jes Øksnebjerg.

quote Der er tydeligvis nogle, der er lidt mere flinke og retskafne i forhold til at betale deres p-bøder. Og så er der andre som tydeligvis ikke prioriterer det særligt højt

Centerchef i Udenrigsministeriet

Om Udenrigsministeriet er ihærdige nok i forhold til at få ambassaderne til at betale deres bøde, vil Jes Øksnebjerg dog ikke forholde sig til.

- Tallene ser ud, som de ser ud, og det kan man jo så synes om, som man vil. Der er tydeligvis nogle, der er lidt mere flinke og retskafne i forhold til at betale deres p-bøder. Og så er der andre som tydeligvis ikke prioriterer det særligt højt, siger centerchefen.

Flere samtaler venter

Protokolchef i Udenrigsministeriet, Marie-Louise Overvad, siger til TV 2 Lorry, at man fra minsteriets side er opmærksom på problemet.

- Vi har ikke ressourcer til at kontakte dem alle sammen. Men vi tager de største syndere ud, og så snakker vi med ambassaden om det. Det har faktisk - og jeg kan ikke nævne nogle navne - vist sig at virke. Vi er ikke kommet af med problemet, men vi er sluppet af med nogle af dem, der tidligere var de største syndere, siger Marie-Louise Overvad. 

Hun oplysere endvidere, at Udenrigsministeriet har såkaldte guidelines på sin hjemmeside, hvor ambassadeansatte gøres opmærksom, at man typisk skal betale for at parkere i de store byer, og at der kommer en opkrævning i form af en afgift, hvis ikke man følger reglerne.

- Vi skal faktisk have en samtale i morgen med en af ambassaderne om netop det her. Jeg kan ikke dog sige med hvilken. Men det er ikke den eneste samtale, vi skal have. Der er flere på vej, siger Marie-Louise Overvad.

I artiklen nedenfor kan du læse ambassadens svar:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik