Amalie og Mia er frivillige i SIND: Ingen skal have det skidt alene

Det står skidt til med sindet hos alt for mange unge i Hovedstadsområdet. Et problem, man kæmper hårdt for at gøre noget ved - blandt andet i Helsingør.

Det er ikke altid let at være unge.

quote Man skal være en super datter, en super mor hvis man har børn, man skal være super i skolen og super til at alt, hvad man laver.

Amalie Palsbo Biehl, frivillig i SIND Ungdom Helsingør 

- Der ligger et pres. Man skal være en super datter, en super mor, hvis man har børn, super i skolen og super til alt, hvad man laver, beskriver Amalie Palsbo Biehl.

I region Hovedstaden kæmper næsten hver fjerde unge kvinde mellem 16 og 24 år med dårligt mentalt helbred. For mændene er det lidt færre, nemlig lige over 14 procent. Men for begge køn er der sket en stigning de seneste år. Det viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.

Midt i stressen, ensomheden og de psykiske diagnoser forsøger forsøger Amalie Palsbo Biehl og Mia Jamie Carlson dog at løfte lidt af byrden fra de unges skuldre. 

Udover selv at være unge er de nemlig frivillige i SIND Ungdom i Helsingør. Her kæmper de for, at ingen skal have det skidt alene. 

Snakker ikke kun om det overfladiske

SIND Ungdom tilbyder aktiviteter og fællesskaber, hvor sårbare unge kan møde andre. 

Mange unge oplever frygten for at blive ”sat i bås” med en psykisk diagnose, som for eksempel depression, forklarer Mia Jamie Carlsen:

- Det skaber selvfølgelig noget uro, angst og en klump i maven hele tiden at være bange for, at ”nu er der nogen, der afslører mig”.

quote Jeg tror, at både voksne og unge kan genkende, at man savner et sted, hvor man ikke bagefter skal lægge på Instagram, hvad man har gjort. 

Mette Vestergaard, daglig leder i SIND Ungdom

Hos SIND Ungdom oplever de to unge kvinder dog gang på gang, at andre langsomt åbner sig op:

- Man kan se, at de hviler i sig selv, og at det er rart at være der. Det er trygt at snakke om nogle af de ting, der faktisk gør ondt – og ikke kun overfladiske ting, siger Amalie Palsbo Biehl.

Her kan man være sig selv

SIND Ungdom findes ikke kun i Helsingør, men har lokale afdelinger over hele landet. Og Mette Vestergaard, der er daglig leder i SIND Ungdoms sekretariat, oplever, at efterspørgslen kun bliver større.

- Det er hver uge, at vi bliver ringet op af enten kommunale eller private instanser, som har lyst til at SIND ungdom kommer til deres kommune, siger hun.

Her er det SIND Ungdom i Hvidovre. Mette Vestergaard sidder længst til højre.
Her er det SIND Ungdom i Hvidovre. Mette Vestergaard sidder længst til højre.
Foto: TV 2 Kosmopol

Onsdag åbnede endnu et mødested så op i Hvidovre.

Selvom der desværre ikke findes et facit på, hvordan man fjerner ensomhed, så har Mette Vestergaard en klar fornemmelse af, hvad det er, de unge søger:

- Jeg tror, at både voksne og unge kan genkende, at man savner et sted, hvor man ikke bagefter skal lægge på Instagram, hvad man har gjort. Det handler om at skabe nogle rum, hvor man ikke skal komme og præstere. Hvor man kan komme og være sig selv - og ikke glansbilledet af sig selv.

Vil du vide, hvordan det ser ud med stress og ensom i din kommune? Så klik ind på artiklen her:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik