Amagerbankens krak vækker dyb forundring

På blot tre måneder smuldrede Amagerbankens egenkapital væk. Aktionærerne er de store tabere, mens kunder slipper med skrækken.

Aktionærerne river sig arrigt i håret, og eksperterne klør sig undrende i nakken.     

Hvordan i alverden kunne Amagerbanken smide tre milliarder kroner væk på blot tre måneder? Det spørgsmål står tilbage, efter at Amagerbankens to et halvt år lange dødedans søndag brat endte i et krak.
     
- Set udefra ser det mystisk ud. Og jeg mener, at den nye ledelse ikke har levet op til sit ansvar, siger professor i selskabsret Caspar Rose, Handelshøjskolen i København.
     
Han påpeger, at der ikke er noget udefrakommende, der kan forklare, at nedskrivningerne pludselig eksploderer. Der har ikke været en ny finanskrise eller en kollaps på ejendomsmarkedet.
     
- Der må være gået noget grueligt galt, hvor den nye ledelse har haft magten. Jeg ved ikke hvad. Men når man går ind og overtager en ledelsesopgave, skal man undersøge, om der er nogle lig i lasten. Jeg mener, den nye ledelse har fejlet eklatant, siger professor Caspar Rose.
     
I efteråret fik ledelsen aktionærerne til at smide nye penge i den nødlidende bank. Og kort efter må bankens ledelse nu fortælle, at alle aktionærernes penge er væk. Dermed må mange aktionærer føle sig ført bag lyset.
     
Også Thomas Berngruber, Formuepleje, savner en forklaring:
      - Der har været mange øjne inde over. Både Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet har været med i forløbet, men ingen har opdaget, hvor slemt det stod til. Og det finder jeg meget overraskende, siger han.
     
Langt de fleste kunder i Amagerbanken kan dog ånde lettet op. Banken åbner til sædvanlig tid mandag morgen, og bankpakke III garanterer kundernes nettoindlån op til 750.000 kroner.
     
Samtidig vil særlige indlån som pensionsopsparinger og børneopsparinger blive dækket fuldt ud, siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).
     
- Med bankpakken sikrer vi, at alle kunder i Amagerbanken som hidtil kan få udført den praktiske del af deres daglige bankforretninger. De skal ikke ud og finde en ny bankforbindelse og etablere nye lån. Kundernes dankort og andre betalingskort fungerer som vanligt, siger Brian Mikkelsen.
     
Tårnby Kommune er dog blandt de kunder, der angiveligt risikerer at tabe mange millioner på Amagerbankens konkurs, fordi kommunen har et stort millionbeløb stående i banken, skriver netavisen epn.dk.
     
Amagerbanken bliver nu overtaget af statens såkaldte skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet, som vil lade banken afvikle. Finansiel Stabilitet vil hurtigst muligt hjælpe de private kunder over til andre banke og sælge bankens øvrige forretninger fra.
     
Amagerbankens bestyrelsesformand, Niels Heering, havde ikke regnet med, at han skulle aflevere nøglerne for banken i Finansiel Stabilitet. Han fik posten for 88 dage og siden har han gravet sig ned i bankens bøger og set alle de udlån igennem på over 15 millioner kroner.
     
Resultatet kom som noget af et chok.
      - Vi har endevendt det hele blad for blad og er kommet frem til, at der er et behov for nedskrivninger på over tre milliarder kroner, siger formanden.
     
Har der været et for positivt syn på bankens forretninger?
      - Ja, det har det. Vi kan ikke se, hvorfor man har truffet de beslutninger, der er truffet. Men meget af det har været for positive vurderinger, siger Niels Heering.
     
Ifølge økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen og nationalbankdirektør Nils Bernstein ændrer Amagerbankens krak ikke ved, at den danske pengeinstitutsektor helt generelt er sund og levedygtig.
     
- Den finansielle sektor som helhed vurderes fortsat at have tilstrækkelig med kapital og likviditet som udviklingen i dansk økonomi tegner sig, siger Nils Bernstein.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik