Amagerbanken går en usikker fremtid i møde

Den kommende tid bliver afgørende for Amagerbanken, hvis overlevelse afhænger af aktionærernes velvilje. Storaktionær legede kispus med aktiekursen.

Uret tikker for Amagerbanken, som skal stille med 750 millioner kroner inden 15. september for at sikre sin overlevelse.

Men hovedaktionærerne tøver. Rigmand og storaktionær Karsten Ree sendte Amagerbankens aktie på en turbulent rutsje tur tirsdag, da han først proklamerede i et interview med Berlingske Business, at han ikke ville skyde flere penge i den trængte bank.

Amagerbankens aktie styrtdykkede næsten 25 procent fra morgenstunden oven på den melding.

Men senere tirsdag meddelte Karsten Ree via sit holdingselskab, at han først ville beslutte sig endeligt efter et møde med banken. Aktien steg til kurs 16 - og havde med et trylleslag vendt en dramatisk nedtur til en fremgang på 9,5 procent.

Det var ikke muligt at træffe Karsten Ree tirsdag for en uddybende forklaring på kovendingen.

For to uger siden var han udset til at være en af de personer, som Amagerbanken håbede på, ville vise velvilje endnu engang. Milliardæren har tidligere skudt en halv milliard kroner ind i banken og ejer i dag omkring en tredjedel af Amagerbanken.

Andre aktionærer, eksempelvis finanskoncernen Nykredit, afventer situationen.

Vi har ikke forholdt os til spørgsmålet endnu. Vi afventer prospektet, hvor banken kommer med flere detaljer om vilkårene, før vi tager stilling, siger kommunikationsdirektør i Nykredit Nels Petersen.

På en ekstraordinær generalforsamling den 22. juli skal bankens i alt 55.000 aktionærer tage stilling til, om bankens aktiekapital endnu engang skal udvides med de mange millioner, som staten kræver i pant for den lånegaranti, som kan sikre bankens overlevelse.

For aktionærerne er det et spørgsmål om pest eller kolera: Enten kan de poste de mange millioner i banken, eller også vil banken højst sandsynligt blive overtaget af staten. Så risikerer aktionærerne at tabe alle deres penge.

Men der er stadig optimisme at spore på bankens vegne. Amagerbanken er langt fra død endnu, og det skal nok lykkes bankens ledelse at finde de 750 millioner kroner, vurderer professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

Nu bliver bankens kunder i ejendomsbranchen nødt til at spytte nogle penge i kassen, ellers kommer de til at stå uden bank, siger Caspar Rose.

Storaktionæren Karsten Ree er langt fra Amagerbankens eneste redningskrans.

Amagerbanken har brug for kunderne, og kunderne har brug for banken. Jeg ser ikke noget alternativ til, at kunderne går ind og støtter op om banken, og jeg må indrømme, at jeg er rimelig optimistisk, siger Caspar Rose.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik